Na een uitzonderlijke ambtstermijn van 4 jaar neemt de Orde van de Ezel op zaterdag 30 september afscheid van Sire David Claeys. Die zelfde dag komen we eveneens te weten wie Sire David II zal opvolgen.  In totaal zeven kandidaten binden de strijd aan om de nieuwe Koning Ezel te gaan worden.  Daarbij worden ze elk bijgestaan door een team van drie personen die samen met hen diverse proeven tot een goed einde zal moeten gaan brengen.

Sinds donderdag 24 augustus kennen we alle namen van de zeven kandidaten die een worp doen naar de titel van Koning Ezel.  Dit jaar krijgen ze daarbij de hulp van drie extra personen die samen met hen de proeven zullen moeten doorstaan voor de titel ‘Koning Ezel 2023 – 2025’.   Ook ditmaal zijn de proeven een goed bewaard geheim gebleven, maar de Orde van de Ezel verzekert alvast dat ze opnieuw garant staan voor een geweldige ervaring gevuld met plezier en vermaak voor zowel de deelnemers als het publiek. 

Kandidaat krijgt hulp van team

“Dit jaar gaven we de verkiezing een nieuwe wending in die zin dat voor het eerst de kandidaten worden uitgedaagd om in teams deel te nemen.”, licht Bert Demeulemeester, meester bij de Orde van de Ezel toe, “We voorzien opnieuw drie soorten proeven.  Theoretische die zullen doorgaan in de raadzaal van het gemeentehuis, praktische die zullen plaatsvinden in de Generaal Eisenhowerstraat vanaf 17 uur en vanaf 20 uur die dag gaat de strijd dan verder in de feesttent waar nog twee proeven op het programma staan, waaronder de hooihopper.  Omstreeks middernacht zullen we dan de nieuwe Koning Ezel kennen.” 

Foto NSK

Wie zijn de kandidaten?

De zeven enthousiaste Kuurnenaren die dit jaar een worp doen om Koning Ezel te worden zijn Sven Grymonprez (34), Michiel Bonte (26), Kevin Bonte (24), Sven Goethals (29), Angelo Van Thournout (32), Brent Gheysen (24) en Pol Viaene (63), al kwam deze laatste kandidaat niet opdagen tijdens de voorstelling.   Voor Sven Grymonprez die team oranje aanvoert is het alvast zijn eerste deelname aan de wedstrijd.  Tevens was hij ook de eerste persoon die zich inschreef om kandidaat te worden.  Sven is woonachtig in de Sint-Katriensteenweg en groeide op in Kuurne.  Tevens wordt hij op 3 september aanstaande 35 jaar.  Michiel Bonte voert team rood aan en groeide op in Hulste, maar verhuisde een zestal jaar terug richting Kuurne naar de Veldmaarschalk Montgomerystraat.  Het waren vrienden van Michiel die hem achter zijn rug inschreven voor deze wedstrijd.  Vooral de sfeer en gezelligheid van deze wedstrijd spreekt Michiel aan. 

Reeds Poorter in 2018

Voor Kevin Bonte die team geel aanvoert zijn dergelijke wedstrijden alvast niet vreemd.  In 2018 werd hij reeds Poorter op Sint – Pieter en het was dan ook het Sint-Pieterscomité die hem inschreef om deel te nemen aan deze wedstrijd.  Kevin is woonachtig Loverstraat en in zijn vrije tijd scheidsrechter in vierde klasse.  Hij omschrijft zichzelf als een zeer sportief persoon.  Sven Goethals is woonachtig in de August Vermeylenstraat en kapitein van team groen.  Hij is de vriend van Lotte Verschaeve, groeide op in Kuurne en was ooit preses van studentenclub Moeder Ezel.  Het was de schoonfamilie van Sven die hem inschreef om deel te nemen.  Angelo Van Thournout vertegenwoordigt met zijn team de kleur Turquoise en is in het dagelijkse leven vrachtwagenmechanieker van beroep. 

Jeugdhuis Tap

Angelo is woonachtig in de Boomgaardstraat en speelt volleybal in Moorslede.  Tevens was hij ook drie jaar voorzitter van jeugdhuis Tap.  Brent Gheysen voert team blauw aan en is landmeter van beroep.  Met zijn deelname aan de Koning Ezelverkiezing wil Brent die woonachtig is in de saffraanweg in de eerste plaats zijn vrienden een leuk weekend gaan bezorgen.  Ten slotte doet ook Pol Viaene een worp naar de titel van Koning Ezel.  Pol is woonachtig in de kattestraat en deed reeds eerder mee aan de Koning Ezelverkiezing.  Pol zal team grijs aanvoeren. 

Spannende strijd

Ook nu zal het ongetwijfeld opnieuw een boeiende strijd gaan worden tussen de verschillende teams. Alles zal daarbij in goede banen geleid worden onder het toeziend oog van een vierkoppige jury bestaande uit vier ex-Kuurnenaren en tevens confraters in de Confrérie van het Ezelskruiske.  De jury bestaat uit Tine Neyrinck, Véronique Vanhoutte, Ivan Delaere en Wim Vanwynsberghe.  Wie de kandidaten een hart onder riem wil komen steken kan dit onder meer doen tijdens de praktische proeven die zullen doorgaan om 17 uur ter hoogte van Vastgoed Norman in de Generaal Eisenhowerstraat of om 20 uur in de feesttent op Parking Damier waar het Gemeentelijk Feestcomité de Nacht van de Ezel organiseert met optredens van de Turbo Alive Band en The Dirty Daddies. 

Finale proeven

Naast de hooihopper waarin de twee laatste kandidaten zullen duiken zullen eerder op de avond de zeven kandidaten een karaokenummer brengen die ze tijdens het persmoment hebben uitgeloot.  Aan hen de vrije invulling hoe ze dat nummer zullen brengen in de feesttent.   Zondag 1 oktober volgt dan de officiële aanstelling van de nieuwe Koning Ezel en de traditionele ezeltjesworp.  Tijdens de voorstelling van de zeven kandidaten kregen alle kandidaten reeds wat tips en ervaringen te horen van enkele ex – Sires die hen een hart onder de riem kwamen steken.  De Ezelsfeesten vinden plaats van vrijdag 29 september tot en met maandag 2 oktober in de centrumstraten van Kuurne.