Maandag 25 september startte de Week van de Verpleegkundige. Hogeschool Odisee ziet een stijging in de brugopleiding verpleegkunde.

De start van het academiejaar viel voor de Odisee-hogeschool dit jaar samen met de Week van de Verpleegkundige. Met verschillende zorgopleidingen verspreid over campussen in Aalst, Brussel, Gent en Sint-Niklaas zijn verpleegkundigen (in wording) er een goed vertegenwoordigde groep. Vooral het brugtraject Verpleegkunde kent een opmerkelijke stijging in het aantal nieuwe studenten: de hogeschool ziet het aantal inschrijvingen verdrievoudigen ten opzichte van vorig jaar.

Meer carrièremogelijkheden

Het brugtraject is er speciaal voor verpleegkundigen die eerder al een graduaatsdiploma behaalden, maar toch nog een bacheloropleiding willen volgen. Eén van die nieuwe brugstudenten is Anja Calcoen. Ze werkt als zelfstandig thuisverpleegkundige bij Thuisverpleging Zorg-Passie, maar wil met de brugopleiding haar carrièremogelijkheden verruimen. “Met mijn graduaatsdiploma kom ik al best ver, maar af en toe vind ik het jammer dat ik geen diepgaandere vakkennis heb. Ik wil het beste kunnen geven aan mijn patiënten en mezelf uitdagen om nog een stap verder te gaan”, verklaart ze haar keuze.

“Voor bepaalde functies in de zorgsector verwachten ze ook een hoger opleidingsniveau. Ik kan nu bijvoorbeeld geen hoofdverpleegkundige worden, en op de spoeddienst of intensieve zorgen kan je enkel terecht met minstens een bachelordiploma.”

Stage op eigen werkplek

De keuze van Anja komt vooral voort uit eigen ambitie, maar binnen Odisee zien ze nog andere redenen voor het succes van het brugtraject: “Heel wat werkgevers binnen de zorg stimuleren hun personeel om nog een extra opleiding te volgen”, licht opleidingshoofd Katrien De Wilde toe. “We merken ook dat mond-aan-mondreclame in de sector veel effect heeft. Sommigen kennen iemand die in een hoger jaar van onze brugopleiding zit, of hebben een bij ons afgestudeerde collega. Ook de goede contacten met onze HBO5-partnerscholen voor hoger beroepsonderwijs bevorderen de instroom.”

Dat laatste is zeker ook van toepassing op Anja. Zij behaalde haar graduaatsdiploma in de HBO5-opleiding op de Odisee-campus in Sint-Niklaas. Ze vond het daarom een logische keuze om voor een brugopleiding aan Odisee te kiezen. “Enkele oud-klasgenoten van HBO5 volgden intussen het brugtraject en hadden me het sterk aangeraden. Eén van de voordelen van de opleiding: je kan stage lopen op je eigen werkplek. Zo kan je je job en je studies perfect combineren”, vertelt ze.

“Ik ben enorm benieuwd wat mijn extra diploma mij gaat opleveren in de toekomst. Ik denk er zelfs aan om hierna nog voor een master te gaan”, besluit Anja.