Vandaag vond een niet alledaags doopsel plaats in de ezelsgemeente Kuurne.  Na maanden creatief werk werd voor de eerste maal reus Soupapke getoond aan het grote publiek. 

Dit ging gepaard met een grote stoet waarop de kersverse reus voorop ging gevolgd door zo’n 300 tal kinderen.  Pal voor de reus reden de twee peters en meter uit in een oldtimer, zodat ze hun dopeling goed in de gaten konden houden. 

Inschrijving in het bevolkingsregister

De eerste stop van de reus werd het gemeentehuis, waar hij officieel werd ingeschreven in het bevolkingsregister door de ambtenaar van de Burgerlijke Stand en door burgemeester Francis Benoit (CD&V).  Van de pui van het gemeentehuis verhuisde het gezelschap vervolgens richting het marktplein waar pastoor Filip Debruyne de reus reeds stond op te wachten om hem te dopen. 

Grote belangstelling

De nieuwe reus kon alvast op heel wat belangstelling rekenen van zowel de talrijk opgekomen schoolkinderen als heel wat nieuwsgierige Kuurnenaren.   In de  nieuwe reus zit 24 meter betonijzer verwerkt, 62 meter PVC, 13 meter metalen buizen en tweemaal 16 meter stof. 

Meter en peter

De meter van reus Soupapke is Nancy Parmentier geworden. Tevens kreeg de reus ook twee peters toegewezen, Marc Van Wonterghem en Paul Declercq.  Ze beloofden alvast goed te gaan zorgen voor hun mete – en petekind.

Vakmanschap

Ook voor Rozette Vervaeke en Nancy Wouts, de twee dames die het stikwerk voor de kledij van reus Soupapke verzorgden, was deze doopplechtigheid een bijzonder moment. “Toen Rik Nuyttens (Ture) mij de vraag stelde of ik de kledij wilde maken voor reus Soupapke was ik heel snel om ja te zeggen”, vertelt Rozette Vervaeke, “Maar als ik eerlijk mag zijn heb ik er nachten van wakker gelegen. Ondanks ik 25 jaar ervaring heb in het maken van confectie is kledij stikken voor een reus toch nog net iets anders. Gelukkig kon ik al snel op de hulp rekenen van Nancy die zelf 30 jaar een textielatelier heeft gehad. Alles begon op een grote snijtafel die we opgesteld hadden in een loods. Toen we voor de eerste maal het geraamte gingen bekijken van de reus waren Nancy en ikzelf goed geschrokken. Toen pas beseften we echt waaraan we waren begonnen. Gezien het om kledij ging van een reus waren ook de patronen die we dienden te maken reuzegroot wat wel even aanpassen was (lacht). Toch hielden we er de moed in en begonnen vol goede moed. Het ging om echt maatwerk die met uiterste precisie diende gemaakt te worden. De pasbeurten van de kledij waren echter beperkt. We zijn alvast trots op ons werk die door vele mensen zal gezien worden!” In totaal spendeerden Rozette en Nancy elk 60 uur in het maken van de kledij die zowel uit onder- als bovenkledij bestaat.

Op de foto Rozette Vervaeke en Nancy Wouts