Rampoefening Internationale Luchthaven Kortrijk - Wevelgem
Foto Samson

Donderdagmorgen vond op de Internationale  Luchthaven Kortrijk – Wevelgem een grootschalige rampoefening plaats waaraan zo’n 270 personen deelnamen.  Bij de crash raakten twee vliegtuigen betrokken.  Als of dat nog niet genoeg was ontstond even later ook nog een chemisch lek.  Ongetwijfeld een scenario die de luchthavenautoriteiten van Kortrijk – Wevelgem nooit willen meemaken.   Het was echter de Internationale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem zelf en de gemeente Wevelgem die hadden aangestuurd op deze grootschalige rampoefening die eveneens de medewerking kreeg van de provincie West-Vlaanderen.  In het rampscenario kwam een landend passagiersvliegtuig op de tarmac van de luchthaven in botsing met een ander passagiersvliegtuig die net wilde opstijgen.  Door de klap die daarmee gepaard ging kwamen enkele rondvliegende brokstukken terecht op een vrachtwagen die mogelijk geladen was met een giftige stof die dreigde vrij te komen.  Leerlingen van de afdeling integrale veiligheid uit Sivi Torhout en vrijwilligers van de luchthaven mochten daarbij hun beste acteertalent bovenhalen om als slachtoffer te fungeren.  Voor de dodelijke slachtoffers die er vielen bij het ongeval werden dummies ingezet.  De rampoefening ging klokslag 11 uur van start waarna eerst het intern alarm van de luchthaven werd geactiveerd om daarna ook diverse andere hulpdiensten ter plaatse te laten komen.  Ook de NH90 reddingshelikopter die de oude Sea King-helikopter enkele jaren terug opvolgde verleende eveneens zijn medewerking aan de grootschalige reddingsoefening.

Rampoefening Internationale Luchthaven Kortrijk - Wevelgem

Rampoefening Internationale Luchthaven Kortrijk - Wevelgem

Rampoefening Internationale Luchthaven Kortrijk - Wevelgem

Rampoefening Internationale Luchthaven Kortrijk - Wevelgem

Rampoefening Internationale Luchthaven Kortrijk - Wevelgem

Rampoefening Internationale Luchthaven Kortrijk - Wevelgem

Rampoefening Internationale Luchthaven Kortrijk - Wevelgem

Rampoefening Internationale Luchthaven Kortrijk - Wevelgem

Rampoefening Internationale Luchthaven Kortrijk - Wevelgem

Rampoefening Internationale Luchthaven Kortrijk - Wevelgem
Foto Samson

Rampoefening Internationale Luchthaven Kortrijk - Wevelgem

Rampoefening Internationale Luchthaven Kortrijk - Wevelgem

Rampoefening Internationale Luchthaven Kortrijk - Wevelgem

Rampoefening Internationale Luchthaven Kortrijk - Wevelgem

Rampoefening Internationale Luchthaven Kortrijk - Wevelgem

Rampoefening Internationale Luchthaven Kortrijk - Wevelgem

Rampoefening Internationale Luchthaven Kortrijk - Wevelgem

Rampoefening Internationale Luchthaven Kortrijk - Wevelgem