Anzac Day PassendaleOp dinsdag 25 april was het heel precies 108 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon voor het ‘Australian and New Zealand Army Corps’ met de landing op het Turkse schiereiland Gallipoli. Op ANZAC Day wordt de inzet van dit corps wereldwijd herdacht. De Gemeente Zonnebeke, het Memorial Museum Passchendaele 1917 en het Genootschap Passchendaele Society 1917 vzw herdachten ANZAC Day samen met een serene ‘Dawn Service’ op het Buttes New British Cemetery.

Anzac Day Passendale

Dawn service

In de Westhoek begon de Anzac Day alvast traditiegetrouw met een “Dawn service”.  Om klokslag 6 uur werd het startschot daarvan gegeven op het Buttes New Britisch Cemetery in het Polygoonbos. Honderden mensen woonden deze ingetogen herdenkingsplechtigheid bij. Onder hen onder meer ambassadeurs en vertegenwoordigers van de in België geallieerde troepen, maar ook uit Duitsland woonden enkelen onder hen de plechtigheid bij. Greg Andrews, de Nieuw-Zeelandse ambassadeur, riep alvast op om te blijven gedenken en bracht een vredesboodschap mee. De Zonnebeke Pipers, de gezangen van de Maori Cultural Group en de klaroenblazers van de Last Post Association vulden de stille momenten op..

Anzac Day Passendale
Foto FVL