Budascoop

Kunstencentrum BUDA (Kortrijk) had zichzelf voorgenomen klaar te staan van zodra het weer mocht openen, en dat blijkt ook het geval. Op 9 juni openen de theater- en filmzalen met een stevig pakket aan vertoningen. Het voorjaarsfestival Almost Summer toont straf binnen- en buitenlands werk op vlak van dans, theater, performance en installaties, terwijl de filmwerking uitpakt met bejubelde Oscar-winnende films als Drunk, Nomadland en The Father.

Ook bij kunstencentrum BUDA (Kortrijk) heeft corona zwaar in de werking gehakt. Kristof Jonckheere (directeur): “In eigen huis werden 36 podiumvoorstellingen en twee festivals geannuleerd, in het buitenland werden maar liefst 144 reisvoorstellingen van BUDA’s coproducties geschrapt. Ook in de BUDA-studio’s werden bij aanvang van Corona 46 (vaak buitenlandse) residenties afgezegd door reisverbod. Gelukkig mochten de repetitiestudio’s wel open blijven en konden in 2020 in totaal toch 68 gezelschappen bij BUDA werken aan nieuwe producties. Het maakt BUDA één van de grootste werkplaatsen voor hedendaagse podiumkunstenaars in Vlaanderen. Verder zette BUDA tijdens de verplichte sluiting van Budascoop onder andere in op tuingesprekken en Openluchtcinema in de tuin van BK6. Ze trokken ook voor het open platform DURF2030 de stad in met Rope van Ief Spincemaille en nieuwe projecten als Door to Door en Vraagstraat door kunstenaars van State of the Arts.”

Veel van het werk dat afgelopen jaar in de BUDA studio’s gemaakt werd is nu te zien op Almost Summer festival. Mathilde Villeneuve (artistiek leider): “Almost Summer is een veelzijdig festival dat projecten van NEXT festival (NEXT TIME) en Almost Summer laat samensmelten. Er zijn onder andere premières van een fantastische geluidsinstallatie van Myriam Van Imschoot, een aangrijpend verhaal over reizen en ecologie door het Franse The Lighthouse Company, een visueel spektakel van Paz Rojo en een choreografische solo, en tegelijk textielkunstwerk, van Pauline Simon. Sara Manente nodigt je samen met heel wat kunstenaars uit voor een vier dagen durend landschap van geluiden, geuren, teksten en texturen en in de installatie van N.E.S.H.A.A. word je letterlijk ondergedompeld in een laag van beton, aarde, water en lucht.”

Maar ook de filmwerking van BUDA start weer op. Lieve Vankeirsbulck (filmprogrammator): “Door alle beperkingen vorig jaar vertoonden we amper de helft van wat we gewoonlijk tonen, maar dat zorgt onmiddellijk ook dat we kunnen openen met écht straf werk. Enkele must-sees zijn Drunk, Nomadland, The Father, Petite Fille en Mandibules.” Van eind juli tot eind augustus vertoont BUDA terug openluchtfilms in de wondermooie tuin van Broelkaai 6 op zaterdag- en zondagavond.

In totaal bereikte BUDA in 2020 iets meer dan 30.000 bezoekers in eigen huis én 12.000 toeschouwers op reisvoorstellingen in binnen- en buitenland. Marlies Coopman (communicatie): “Al blijft de publiekscapaciteit voorlopig beperkt, we zijn wél heel blij om terug publiek te mogen ontvangen. We verlangen om ons publiek terug te zien genieten van smaakmakende podiumkunsten en filmvertoningen en om kunstenaars terug full-force te kunnen ondersteunen.”

 

Het film- en podiumprogramma vind je terug op www.budakortrijk.be