My Name is Baghdad 1

Baghdad is een 17-jarige vrouwelijke skater, die woont in een volksbuurt in de stad São Paulo, Brazilië. Baghdad skateboardt met een groep mannelijke vrienden en brengt veel tijd door met haar familie en met de vriendinnen van haar moeder. De vrouwen om haar heen vormen samen een netwerk van mensen die buiten het gewone leven staan. Wanneer Baghdad een groep vrouwelijke skateboarders ontmoet, verandert haar leven plotseling. Please Release Me trakteert je op een gratis vertoning van deze onverdiend onverdeelde film.

De 17-jarige Baghdad doorkruist de straten van São Paulo op haar skateboard. Ze skatete samen met een groepje jongens in afgeleefde skateparken in de arme buurt waar ze wonen. Baghdad is de enige vrouwelijke skater in haar crew. Met haar sterke persoonlijkheid creëert ze voor zichzelf een plaats binnen de groep. Maar wanneer haar vrienden seksistische grappen maken en vrouwonvriendelijk gedrag vertonen, wordt ze telkens opnieuw geconfronteerd met het machogedrag dat bij de mannensport ‘hoort’.

Baghdad past niet in de mal van vrouwelijkheid die haar wordt opgelegd. Thuis bij haar moeder en twee zussen en in het queer schoonheidssalon waar haar moeder werkt, wordt ze ondergedompeld in een omgeving van aanvaarding. Wanneer Baghdad Vanessa, een andere vrouwelijke skater uit haar buurt, ontmoet en later bevriend raakt met een groepje vrouwelijke skaters, ontdekt ze die aanvaarding ook in haar passie.

My Name is Baghdad zit haar personages in hun alledaagse omgeving, een arbeidersbuurt in de buitenwijken van São Paulo, dicht op de huid. De keuze die cinematograaf Camila Cornelsen maakte voor een overwegend handheld camera benadrukt dit en neemt de kijker mee in de leefwereld van de skaters. De diëgetische amateurbeelden van Baghdads camera, worden door het verhaal geweven en dragen bij tot het naturalistische aanvoelen van de film. De muzikale nummers die doorheen de film opduiken, voorzien het narratief van popsequenties die de kijker meevoeren in Bagdads innerlijke wereld. En deze innerlijke wereld is magisch, kwetsbaar, zit vol twijfels en dromen.

My Name is Baghdad komt in een rijtje van films en series terecht, naast o.a. Skate Kitchen en Betty, waar vrouwelijkheid op een authentieke en onbevangen manier wordt verkend. Baghdads verhaal brengt een getuigenis van kracht, samenhorigheid en verzet, zonder dieperliggende kwesties zoals geweld, seksisme en discriminatie uit de weg te gaan. Regisseur Caru Alves de Souza onderzoekt in haar tweede langspeelfilm het belang van individualiteit dat versterkt wordt door de kracht van solidariteit.

 My Name is Baghdad wordt gratis online aangeboden door het Please Release Me*-initiatief. Bekijk de film van 26 t.e.m. 30 april 2021 op www.pleasereleaseme.be.

 

* Please Release Me

Van de duizenden langspelers die jaarlijks worden gemaakt, komt slechts een klein percentage uiteindelijk in de (Belgische) zalen. De redenen zijn divers: het geld voor een wereldwijde distributie was niet voorzien, de film wordt te weinig commercieel ingeschat, een deal met een distributeur loopt dan toch spaak, de kosten voor ondertiteling worden te hoog ingeschat…

De programmatoren van zes filmhuizen in vijf provincies en Brussel – KASKcinema (Gent), Kunstencentrum BUDA (Kortrijk), De Cinema (Antwerpen), Cinema ZED (Leuven), The Roxy Theatre (Koersel) en CINEMA RITCS (Brussel) – zien op festivals in binnen- en buitenland vaak steengoede films, die maar niet in België uitkomen. Erg jammer, want zo blijven veel schatten begraven voor het grote publiek.

In 2016 besloten wij de krachten te bundelen en samen een nieuw initiatief op poten te zetten. Onder de naam Please Release Me verzamelen we steengoede films die geen officiële Belgische cinemarelease kregen, en geven we ze het scherm dat ze verdienen. Een nieuwe titel per maand, van september tot mei.

 

Please Release Me wordt ondersteund door het Vlaams Audiovisueel Fonds en Knack.