Ronde van Vlaanderen 2021

Een verrassende winnaar bij de mannen, maar geen verrassingen langs het parcours van de Ronde van Vlaanderen. De wielersupporters gedroegen zich andermaal voorbeeldig.  “Al van bij het begin van het Vlaams wielervoorjaar wordt er maximaal ingezet op het sensibiliseren van de bevolking. Dat heeft geloond”, zegt Carina Van Cauter, gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen. “De wielersupporters toonden andermaal hun wereldklasse door de oproep om de koers thuis te beleven goed op te volgen. Ik ben trots en hoop dat dit gedrag inspirerend kan werken voor de brede samenleving.  Oprechte dank aan iedereen op het terrein, maar ook aan iedereen die dit achter de schermen mogelijk heeft gemaakt, tijdens de Ronde en in de aanloop naar deze wedstrijd”

Amper overtredingen

Op het terrein werd niets aan het toeval overgelaten. In totaal werden er 650 politiemensen ingezet langs het parcours, om te controleren op het o.a. het publieksverbod, de mondmakerplicht en het samenscholingsverbod. Uiteindelijk werd er één overtreding vastgesteld wegens het niet respecteren van de mondmaskerplicht langs het parcours en moest de politie één privéfeestje stilleggen.

Volgend jaar opnieuw een volksfeest

Ook in Oudenaarde was het een rustige Ronde, zowel op de hellingen, langs het parcours als in het centrum van de stad. Burgemeester Marnic De Meulemeester: “Winnen doen we samen, dus we zijn bijzonder dankbaar dat dit opnieuw een veilige Ronde was.  Uiteraard zien we het in de toekomst liever anders en we hopen dat we er de volgende keer wél een groot volksfeest kunnen van maken.”

De winnaar bij de mannen werd dit jaar Kasper Asgreen die eerder ook al E3-Harelbeke won en op Paaszondag in de sprint Mathieu van der Poel klopte.  De overwinning bij de vrouwen ging naar Annemiek van Vleuten.  Voor haar was het reeds de tweede keer in haar carrière dat ze de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen won. De Europese kampioene, schoorde ook reeds afgelopen woensdag en werd toen winnares in Dwars door Vlaanderen.  Ze kwam toen solo aan in Oudenaarde nadat ze wegreed op de Paterberg. Lisa Brennauer en Grace Brown vervolledigden het Rode podium bij de vrouwen.