Hans Herbots
De opnames van ‘Ritueel’, Hans Herbots’ nieuwe langspeelfilm, zijn onlangs van start gegaan in Tervuren. De hoofdrollen worden vertolkt door Marie Vinck en Geert Van Rampelberg.
Het is sinds ‘Het Tweede Gelaat’ uit 2017 dat het publiek van een Vlaamse thriller kon genieten in de bioscoop. De release van “Ritueel” is voorzien voor het voorjaar van 2022.

7 jaar na ‘De Behandeling’ kiest Hans Herbots opnieuw voor een adaptatie van een internationale bestseller van misdaadschrijfster Mo Hayder. “Na de internationale Netflix reeks ‘The Serpent’, met Tahar Rahim in de hoofdrol, kijk ik er heel erg naar uit om terug in Vlaanderen een film te kunnen maken. Carl Joos’ bewerking van Mo Hayders boek maakt de film tegelijk heel Belgisch én universeel. Ik hou van genrefilms die een verborgen portret zijn van het hoofdpersonage, en in deze film wordt een ingenieuze plot verweven met een karakterstudie. Het wordt een fragiele, maar spannende film.”

Het plot draait deze keer rond Kiki, een gedreven duikster die meegezogen wordt in een reeks van gebeurtenissen die zich vermengen met haar persoonlijk leven. Marie Vinck vertolkt deze hoofdrol. Aan haar zijde herneemt Geert Van Rampelberg zijn personage uit ‘De Behandeling’, namelijk rechercheur Nick Cafmeyer.

Marie Vinck (hoofdrol Kiki): “Ik ben blij om nog eens mijn tanden te kunnen zetten in een filmrol die zo veelzijdig en complex is. Mijn personage Kiki geraakt als duikster bij de Civiele bescherming meer en meer verstrikt in een misdaadzaak. Dit roept demonen uit haar persoonlijk leven op en de gebeurtenissen drijven haar tot de afgrond.”

Geert Van Rampelberg (hoofdrol Nick):
“Het voelt bijzonder om na 7 jaar terug het personage van Nick Cafmeyer te mogen spelen. Het is zoals het weerzien van een goeie vriend na lange tijd.”

Peter Bouckaert (producent Eyeworks):
“We hebben de opnames van ‘Ritueel’ vorig jaar in volle uitbraak van de pandemie moeten uitstellen. Dankzij het Covid 19 protocol en de extra steunmaatregelen van het VAF en de Minister van Cultuur kunnen we de opnames nu toch starten onder strikte veiligheidsmaatregelen. We hebben een schitterende cast en ploeg kunnen samenbrengen voor deze heel uitdagende film, waarvoor de lat heel hoog ligt, zowel in eigen land als internationaal. ”

Carl Joos, die eerder al de scenario’s schreef voor o.a. ‘De Zaak Alzheimer’, ‘De Behandeling’ en ‘Het Tweede Gelaat’, bewerkte het boek tot een heftige en spannende thriller.