Vlaanderen start met sneltesten voor essentiële bedrijven
Foto: FVL

Om de werking van bedrijven te garanderen tijdens deze coronacrisis heeft Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits (CD&V) in de REO Veiling in Roeselare het startschot gegeven voor sneltesten in essentiële bedrijven.

In de eerste fase zijn 40.000 sneltests beschikbaar voor 20.000 werknemers van een vijftigtal bedrijven. De tests worden alleen gebruikt voor werknemers in kritische functies die een hoog risicocontact hadden.

Continuïteit garanderen

De sneltesten moeten de continuïteit van essentiële bedrijven garanderen. Het gaat om de essentiële dienstverlening zoals bedrijven in de elektriciteitssector, havens, de farmaceutische sector en de voedingssector.

Werknemers in een kritische functie die een hoog risico-contact hebben, worden getest op dag één. Als dat resultaat negatief is, kan hij of zij aan de slag blijven, maar moet ondertussen in de privésfeer wel in quarantaine gaan. Drie dagen later volgt een nieuwe sneltest en op dag 7 volgt een PCR-test. Als de werknemers op een van de testen positief test, moet hij of zij onmiddellijk in isolatie. Werknemers met een kritische functie krijgen daarvoor een attest van de werkgever. Met dat attest kan de werknemer de woon-werkverplaatsing doen.

Vlaanderen start met sneltesten voor essentiële bedrijven
Foto: FVL
Vlaanderen start met sneltesten voor essentiële bedrijven
Foto: FVL