Fellini

In 2020 vieren we de honderdste verjaardag van de Italiaanse filmmeester Federico Fellini. In het kader van dit honderdste verjaardagsjaar realiseerde cineaste Anselma dell’Olio de documentaire Fellini degli spiriti. De organisatoren van de reeks Please Release Me (KASKcinema, kunstencentrum BUDA, De Cinema, Cinema ZED, The Roxy Theatre en CINEMA RITCS) trakteren je op een gratis vertoning bij je thuis.

Dit bijzondere portret toont Fellini die op zoek is naar de onbewuste en spirituele dimensies van het leven. Aan de hand van clips en interviews ontmoeten we een cineast die het spirituele, mysterieuze en esoterische probeert te vatten. Fellini ging te rade bij de Jungiaanse psychoanalyse, de tarotkaarten en bij de telepathische en helderziende krachten van zijn vriend Gustavo Rol om het onzichtbare zichtbaar te maken en zijn dromen tot films te vervullen.

Deze intieme en mystieke trip met Fellini werd gerealiseerd in samenwerking met het Belgische productiehuis Walking The Dog.

Fellini degli spiriti wordt gratis online aangeboden door het Please Release Me*-initiatief. Bekijk de film van 18 tot 22 januari 2021 op www.pleasereleaseme.be.

 

* Please Release Me

Van de duizenden langspelers die jaarlijks worden gemaakt, komt slechts een klein percentage uiteindelijk in de (Belgische) zalen. De redenen zijn divers: het geld voor een wereldwijde distributie was niet voorzien, de film wordt te weinig commercieel ingeschat, een deal met een distributeur loopt dan toch spaak, de kosten voor ondertiteling worden te hoog ingeschat…De programmatoren van zes filmhuizen in vijf provincies en Brussel – KASKcinema (Gent), Kunstencentrum BUDA (Kortrijk), De Cinema (Antwerpen), Cinema ZED (Leuven), The Roxy Theatre (Koersel) en CINEMA RITCS (Brussel) – zien op festivals in binnen- en buitenland vaak steengoede films, die maar niet in België uitkomen. Erg jammer, want zo blijven veel schatten begraven voor het grote publiek. In 2016 besloten wij de krachten te bundelen en samen een nieuw initiatief op poten te zetten. Onder de naam Please Release Me verzamelen we steengoede films die geen officiële Belgische cinemarelease kregen, en geven we ze het scherm dat ze verdienen. Een nieuwe titel per maand, van september tot mei. Please Release Me wordt ondersteund door het Vlaams Audiovisueel Fonds en Knack.