the piano

All time classic van Jane Campion zit tegenwoordig in een nieuw gerestaureerd jasje.  De Gouden Palm was slechts het startschot. De film reeg in 1993 de goeie recensies aaneen en liet bioscopen vollopen. Het grote publiek omarmde ineens de minimalistische muziek van de Britse componist Michael Nyman. De Nieuw-Zeelandse Jane Campion won een Oscar met haar scenario, Holly Hunter met haar hoofdrol en de amper elfjarige Anna Paquin met haar bijrol.  The piano blijft een film die je eigenlijk op een groot scherm moet zien.

Midden 19e eeuw. De stomme Ada vertrekt samen met haar dochtertje per boot vanuit Schotland en piano naar Nieuw-Zeeland voor een gearrangeerd huwelijk met de rijke landeigenaar Stewart, maar wordt al snel begeerd door een lokale arbeider op de plantage, George.  Het leven in Nieuw Zeeland valt haar erg tegen. Net als het leven met haar echtgenoot Alisdair Stewart. Ada’s liefste bezit, op haar dochter na, is haar piano. Zij raakt dan ook buiten zinnen wanneer Alisdair de piano op het strand achterlaat.  Ada krijgt haar buurman George Baines zover dat hij zich over de piano gaat ontfermen. Hij laat Ada op de piano spelen onder het mom dat hij van haar les krijgt. Op deze manier biedt hij haar de mogelijkheid de piano terug te ‘verdienen’. Voor zijn gunst wil hij wel diensten terug die zowel muzikaal als lichamelijk van aard zijn.

De Belgische Radio Unie mag enkele exemplaren wegschenken van de blu-ray ‘The Piano’ aan zijn websitebezoekers.  Wie ons kan vertellen welke speelduur de film ‘The Piano’ heeft en dit samen met zijn of haar naam, adres en telefoonnummer voor 15 januari 2021 naar wedstrijd@belgischeradiounie.be stuurt, wordt misschien wel de gelukkige winnaar van een van deze blu-rays die we mogen wegschenken!  Succes alvast!