trajectcontrole doornikserijksweg Kortrijk
Bron: Google Maps

Sinds oktober 2018 staat er een trajectcontrole ter hoogte van de Doornikserijksweg 134 aan het Bellegems Friethuisje en de Doornikserijksweg 367, niet ver van onderneming Pinastoli Reining Horses in Kooigem.

De beslissing om deze te plaatsen kwam er na een tragisch verkeersongeval in de zomer van 2018. Een voertuig dat 110 kilometer per uur reed op een plaats waar er maar 70 kilometer per uur is toegestaan, raakte een middengeleider en kon door de hoge snelheid niet meer op de rijbaan blijven. In de wagen zaten een vader, een moeder en 4 kinderen. De vader en een kind van 6 jaar overleefden de klap niet. Twee andere kinderen raakten levensgevaarlijk gewond. Het ongeval bracht de cijfers op 40 verkeersongevallen in 5 jaar tijd, waarvan de helft met gewonden.

Uit cijfers bleek dat de N50 de invalsweg in Kortrijk was met de meeste ongevallen. (bekijk eerdere artikels) Daarop besliste het schepencollege van Kortrijk om een eerste lokale trajectcontrole te plaatsen. Deze werd geplaatst over een traject van 3,2 kilometer. De infrastructuur bestaat in totaal uit 8 ANPR-camera’s met nummerplaatherkenning, die langs beide kanten van het traject de auto’s en de nummerplaten fotograferen. Ze werd geplaatst en geijkt door Proximus-Trafiroad in samenwerking met Stad Kortrijk en de PZ Vlas.

Het was echter lang wachten op de aansluiting en correcte configuratie van de 8 ANPR-camera’s op het nieuwe nationale platform AMS (ANPR Management System) van de federale politie. Dit nieuwe platform koppelt de camera’s aan de politionele databanken, beschermt de verzamelde persoonsgegevens en zorgt ervoor dat de ingelezen nummerplaten verwerkt kunnen worden door het Gewestelijk Verwerking Centrum van de federale politie dat de finale verkeersovertredingen opmaakt en de boetes uitstuurt. Het platform bleek echter een bijzonder complexe oefening en over het hele land staan zo verschillende installaties met ANPR-camera’s te wachten om aangesloten te worden op het federale platform.

Van bij zijn aantreden als vice-eerste minister en minister van Justitie zette Vincent Van Quickenborne daarom in op het ontwarren van de knoop in dit dossier. Er werd een projectbeheerder aangesteld om uit te zoeken wat er moest gebeuren om de camera’s aan te sluiten. Amper één maand later is het zover en kon de eerste trajectcontrole worden geactiveerd. Er zal nu worden gekeken om ook de andere wachtende projecten snel aan te sluiten.

Zelfs na twee jaar bewijst de trajectcontrole op deze plaats haar nut. Sinds de activering in de loop van zondag 29 november 2020 werden in amper 3 dagen tijd reeds 100 PV’s uitgeschreven voor te snel rijden. Voor de duidelijkheid: deze boetes worden niet uitbetaald aan Stad Kortrijk, maar aan het nationaal Verkeersveiligheidsfonds dat projecten rond verkeersveiligheid ondersteunt. De stad zal nog tijdelijke verkeersborden voorzien met een extra waarschuwing voor de passanten dat de trajectcontrole actief is.

(Bron: Kortrijk.be)