Final Cut
Met Final Cut: Ladies and Gentlemen creëerde Hongaars regisseur György Pálfi een duizelingwekkende film die bestaat uit zo’n 450 clips uit de films van anderen. Dit eerbetoon aan de filmgeschiedenis is een must-see voor elke filmliefhebber, volgens de organisatoren van de reeks Please Release Me
(KASKcinema, kunstencentrum BUDA, De Cinema, Cinema ZED, The Roxy Theatre en CINEMA RITCS). En daarom trakteren ze op een gratis vertoning bij je thuis.

Pálfi, die in 2006 bekend werd met de bevreemdende festivalhit Taxidermia, bood met Final Cut een antwoord op de financiële crisis in de Hongaarse filmsector. Als er geen budget is voor nieuwe films, dan maar gaan voor een collage van zo veel mogelijk oude films: “We willen nieuwe films maken, maar dat betekent geld. Mijn budget kon enkel post-productionele kosten dekken. Dus ik kon niet anders dan beelden gebruiken die iemand anders al had gedraaid en daar een nieuwe film van maken. Final Cut is een boodschap, maar een auteur spendeert geen drie jaar aan een boodschap alleen. Ik wilde een goeie film maken, een universeel verhaal brengen.” 

De regisseur construeert een found footage film rond een universeel liefdesverhaal dat hij destilleert door honderden korte shots van iconische liefdesscènes uit de filmgeschiedenis aan elkaar te plakken. De kracht van deze gerecycleerde film zit in het concept zelf: Pálfi probeert het universele verhaal van ‘man ontmoet vrouw, conflict houdt ze lange tijd uit elkaar’ samen te vatten door elk beeld een (herkenbaar) shot uit een andere film te laten zijn. Hij monteert wild verschillende iconische momenten uit de filmgeschiedenis aan elkaar om de verschillen en overeenkomsten te belichten, en om het basisverhaal dat aan vele romantische films ten grondslag ligt in zijn meest pure vorm te vertellen. Elk shot voert ons naar een andere locatie, in een ander tijdperk, in het gezelschap van helden en heldinnen die van uiterlijk veranderen en waar maar één iets alles samenbrengt: de liefde.

Final Cut reflecteert niet enkel op man-vrouwverhoudingen maar op het medium film zelf. Deze cinefiele masterclass in montage poogt het verhaal van honderdduizenden films terug te leiden naar de essentie. Een inspirerende aha-ervaring!

Final Cut: Ladies and Gentlemen wordt gratis online aangeboden door het Please Release Me*-initiatief. Bekijk de film van 14 tot 18 december op www.pleasereleaseme.be.