Eén van de kunstwerken op het internationaal kunstenparcours Contrei Live is terug te vinden op Kuurns grondgebied. ‘Kom Er Bij’ is een kunstwerk die opgesteld staat op het voormalig vlasbedrijf roterij Sabbe in de Leiemeersdreef. Het kunstwerk is van de hand van de Nederlandse kunstenaar en ontwerper Niels Albers. De installatie die de kunstenaar roterij Sabbe aanmat is een organische opgang naar het dak van de roterij. Vanaf dat dak is de artistieke ingreep met de korenbloemen van Esther Kokmeijer in al hun betoverende blauwe pracht het best te zien. De inspiratie voor dit werk komt uit de natuur en de vorm van het gebouw zelf. De afgeschuinde hoeken van de roterij doen denken aan honingraten met hun typische zes hoeken en zijden. De hexagoon of zeshoek is een van de weinige geometrische vormen die je in de natuur ziet. Superefficiënt en sterk. De opgang lijkt opgebouwd uit losse kolommen met zes hoeken en zes gelijke zijden. Alleen de hoogte van de kolommen varieert en zo ontstaat in de georganiseerde wirwar een soort trap. Er is niet één vaste route naar boven. De bezoeker moet daardoor zo’n beetje zoeken naar een weg die naar het dak van de roterij leidt. Op verschillende hoogtes kan hij even zitten en verpozen om de omgeving in ogenschouw te nemen. Eenmaal boven openbaart zich dan het fenomenale uitzicht. Op het dak loopt het honingraatpatroon door als een looppad naar verschillende zitobjecten, ook allemaal in dezelfde zeshoekvorm. Afdalen kan weer via een andere weg. Door al dat klimmen en dalen wordt het belopen van een trap ineens niet meer zo’n automatische beweging die je zonder nadenken doet. Roterij Sabbe is een voormalig vlasbedrijf aan de oevers van de Leie in Kuurne, in het verlengde van het nieuwe Vlaspark. Leo Sabbe produceerde er vanaf 1882 vlas, maar in de jaren 1970 viel het doek en gingen de deuren onherroepelijk dicht. Nu ligt het gebouw er schijnbaar verwaarloosd bij, maar in werkelijkheid is het een van de best bewaarde en meest authentieke roterijen langs de Leie. Sinds 2005 is de site beschermd als monument, met inbegrip van de stoommachine en schoorsteen. De eigenlijke roterij is een constructie van monolietbeton met achttien rootkamers rondom twee stookruimtes. Het licht valt binnen via koepels van metaal en glas, en op het dak zien we nog reservoirs voor koud en warm water. In 2018 kochten Leiedal en Kuurne de vlasroterij aan om het monument in ere te herstellen met een nieuwe bestemming. De intercommunale Leiedal is de organisator van Contrei Live en biedt een internationaal kunstenparcours aan met zestien artistieke interventies, drie fietslussen en een vijftien wandelingen in dertien gemeenten.
Meer info via www.contreilive.be/nl

Contrei Live
Foto. RVM