Treblinka
Niemand kwam levend uit vernietigingskamp Treblinka. Er werden zo veel mensen omgebracht dat er niet genoeg land was om iedereen te begraven. In iets meer dan een jaar tijd werden er 900.000 mensen vermoord. De gigantische ovens bleken al snel te klein. En al waren ze uitgehongerd en ontdaan van hun waardigheid, toch durfde een groep gevangenen in opstand te komen. Op 2 augustus 1943 vond een succesvolle gewapende opstand plaats in het vernietigingskamp, die groter en spectaculairder was dan die in Sobibór. Hoe slaagden de gevangenen erin de bewakers aan te vallen, hun wapens over te nemen en te ontsnappen? Kregen ze hulp van binnenuit? Werden ze geholpen door Poolse boeren?

 

Michał Wójcik schreef op basis van ooggetuigenverslagen een boeiende reconstructie van deze weinig bekende rebellie. Het is een verhaal over buitengewone moed, geloof en hoop, dat laat zien dat zelfs in de grootste hel een wonder kan gebeuren.

 

Treblinka 1943 | Het verhaal van de opstand in het vernietigingskamp | Michał Wójcik | 9789401916813 | € 22,50 | Verschijnt 21 juli 2020 | Uitgeverij Omniboek