Zware brand legt bedrijf Royalstar van houtkrullen in de as
Foto: FVL

Woensdagnamiddag ontstond brand bij de firma Royalstar in de Ooigemstraat te Wielsbeke. Royalstar is een dochterbedrijf van het houtverwerkend bedrijf Foronex. De houtkrullen die er worden verpakt dienen als bodembedekker voor paardenstallen en maneges. Bij aankomst van de brandweer was het reeds een uitslaande brand die zich zeer snel verspreidde over het hele bedrijf omdat de houtkrullen uiteraard zeer brandbaar zijn en in de loodsen ook nog silo’s met houtstof aanwezig waren van het vorige bedrijf.

De loods werd gebruikt als productiehal voor de aanvoer, sortering, verwerking en verpakking van houtresten. Die worden onder meer gebruikt voor kattenbakvulling of zaagsel voor knaagdieren. Of die afdeling nog zal heropstarten, is onduidelijk. De productie van Royalstar zorgt voor 10% van de omzet van de Foronexgroep.

Het is niet voor het eerst dat de firma met brand te maken krijgt. In augustus 2012 brandde een loods volledig af. De brandweer moest nog tot donderdagnamiddag nablussen, daarna werd de taak overgedragen aan een gespecialiseerde firma. Het gemeentebestuur van Wielsbeke schakelde het Be Alert-systeem in om inwoners van Wielsbeke te vragen deuren en ramen gesloten te houden. “Dat gebeurde eerder uit voorzorg”, aldus eerste schepen en waarnemend burgemeester Filiep De Vos.