Rode Kruis Waregem-Anzegem helpt helpen
© Rode Kruis Waregem-Anzegem

Ondersteuning bieden waar nodig – het Rode Kruis Waregem-Anzegem helpt helpen!

Normaal kom je onze vrijwilligers nu tegen op talrijke evenementen of aan de kruispunten of warenhuizen voor de stickerverkoop. Door de coronacrisis valt dat alles weg en dragen we ons steentje bij waar nodig. Rode Kruis-Waregem-Anzegem ondersteunt het 112-systeem, de woonzorgcentra en in het algemeen de hulpbehoevenden.

De normale werking van de lokale Rode Kruis-afdeling staat op een laag pitje. Alle evenementen, voetbalwedstrijden, wielerwedstrijden, enz. zijn afgelast. Onze preventieve aanwezigheid op deze talrijke activiteiten is momenteel dan ook niet nodig. Op vraag van FOD Volksgezondheid draaien onze vrijwilligers sinds het begin van de lockdown mee in het 112-systeem. De ziekenwagen wordt bemand door onze vrijwilligers met een badge 112. Met de vereiste persoonlijke beschermingsmiddelen staan we dag en nacht klaar om onze collega’s uit de zorgsector te helpen waar nodig. We handelen volgens de richtlijnen van de overheid en na elke rit wordt de ziekenwagen grondig gereinigd en ontsmet.

Daarnaast zijn enkele vrijwilligers ook actief in woonzorgcentrum De Meers in Waregem. Daar gaat het vooral over logistieke hulp zoals het rondbrengen en afruimen van de maaltijden, de krant bezorgen, een babbeltje slaan. Sommige vrijwilligers helpen ook de verpleegkundigen bij de verzorging. We verdeelden ook mondmaskers bij personen met een handicap die beschouwd worden als thuiswerkgevers.

Zolang als nodig zullen wij onze hulp en ondersteuning aanbieden waar de vraag gesteld wordt en voor zover het binnen onze mogelijkheden ligt. “Helpt helpen” is niet voor niks ons motto!

Opleiding eerste hulp en bloed geven

Onze cursus eerste hulp en helper werd halfweg onderbroken door deze crisis. We hopen deze in het najaar te kunnen hervatten en plannen ineens ook een volgende cursus in vanaf oktober. De bloedinzamelingen kunnen gelukkig wel nog doorgaan. De collectes die plaatsvonden bij het begin van de lockdown kenden een grote opkomst. We zijn iedereen die bloed gaf enorm dankbaar voor de ondersteuning in deze speciale periode. Hun bijdrage is meer dan ooit nodig. Vanaf 4 juni starten we met een volgende reeks aan inzamelingen in zowel Waregem als Anzegem. De kalender vind je terug op www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/geef-bloed-of-plasma.

Stickerverkoop

Vanaf 23 april zouden wij normaal opnieuw in het straatbeeld verschijnen met de 14-daagse stickerverkoop van het Rode Kruis. De alternatieven werden bekeken en uiteindelijk werd gekozen voor een gratis verdeling van de 6000 bestelde stickers. Er wordt een oproep gedaan voor een vrijwillige bijdrage om de lokale werking van het Rode Kruis te ondersteunen. Wie geen sticker in de bus vond, kan er eentje online bestellen of een gift doen ten voordele van onze afdeling. We hebben jullie hulp nu meer dan ooit nodig. Onze inkomsten kennen een enorme daling door het wegvallen van de vele evenementen. De werking blijft echter op hetzelfde niveau omwille van de vele nieuwe bijkomende opdrachten. De opbrengst van onze stickerverkoop zou gaan naar de aankoop van een nieuwe ziekenwagen. Ons huidig voertuig wordt nu maximaal ingezet voor ziekenvervoer. Bij de heropstart van de normale activiteiten komen daar ook weer de preventieve hulpacties bij. Een noodzakelijke aankoop dus die binnenkort moet gerealiseerd worden. Meer info over de stickerverkoop vind je op www.rodekruis.be/sticker2020.

Rode Kruis Waregem-Anzegem helpt helpen!
© Rode Kruis Waregem-Anzegem – Na iedere rit wordt de ziekenwagen volledig ontsmet

 

Rode Kruis Waregem-Anzegem helpt helpen!
© Rode Kruis Waregem-Anzegem