Foto NSK
Foto NSK

Sinds kort zijn restauratiewerken aangevat die de schouw die uittorent boven roterij Sabbe  moeten in haar oorspronkelijk staat herstellen.  Een klus die geklaard wordt door Frank en Tom Coornaert uit Deerlijk in opdracht van de gemeente Kuurne en de intercommunale Leiedal.   “De restauratie van de voormalige vlasroterij Sabbe is een belangrijke stapsteen in de ontwikkeling van het vlaspark”, vertelt burgemeester Francis Benoit, “Omdat Kuurne van oudsher verbonden is met het water bieden de roterij en de omliggende schuren unieke mogelijkheden om de historische band van Kuurne en de Leie in ere te herstellen.  De renovatie van de fabrieksschouw is alvast een eerste stap in een aantal werkzaamheden die dit stukje erfgoed terug moeten gaan opwaarderen in zijn status als beschermd monument.”  De roterij is gelegen op de linkeroever van de Leie en is een representatief voorbeeld van een vlasbedrijf uit de jaren 1930.  De betonnen roterij is circa 1930 in twee fases gebouwd door aannemer De Spriet uit Hulste en is van het type met rootputten in parallelle opstelling aan weerszijden van de stookruimte met koud- en warmwaterreservoirs op het dak. De stoomketel heeft twee vuurhaarden en is vergezeld van 16 rootputten die elk een kijkgat en een schuifdeur op één rail en een gegleufd plafond hebben.  Eind jaren 70 raakte de site echter in onbruik.  “Vandaag is roterij Sabbe een van de meest authentieke vlasroterijen langs de Leie”, vertelt Wout Maddens, voorzitter van Leiedal, “Begin dit jaar stuurden we met Leiedal en de gemeente Kuurne een oproep de wereld in voor een nieuwe mogelijke invulling van de roterij.  Daarop volgden heel wat interessante ideeën van ondernemers met een hart voor erfgoed.  Momenteel toetsen we de diverse voorstellen technisch-architecturaal af en kwamen we reeds tot de conclusie dat de roterij met haar roterijkamers behoorlijk flexibel kunnen ingericht worden.  Zowel verblijfsrecreatie, denken we maar aan een vakantieverblijf, hotel en B&B al dan niet in combinatie met een restaurant behoren zeker tot de mogelijkheid.  Maar ook Coworking, kunst en ambachten, coaching als soft sport activiteiten zijn eveneens mogelijk op deze site. “, besluit Wout Maddens.  Het bedrijf die de restauratiewerkzaamheden aan de schouw kreeg toebedeeld is alvast een autoriteit in dergelijke werkzaamheden en werd als familiebedrijf opgericht in 1934.  “Ik vermoed dat de schoorsteen oorspronkelijk gebouwd werd door Nestor Vannassche, die een begrip was in zijn tijd als het op schoorsteenbouw aankwam”, vertelt Frank Coornaert, “De schouw werd opgetrokken in oranjerode veldovenbaksteen en niet uit zogenaamde radiaalstenen die meestal voor dergelijk metselwerk werden gebruikt.  Voor deze schouw werd van iedere baksteen een hoekje afgeslagen om zo een ronde vorm te verkrijgen.  De tand des tijds deed de schouw lichtjes overhellen en toonde vooral bovenaan tekenen van verval in de zin van scheuren en loszittende- en afgevallen stenen.  Vermoedelijk was de schoorsteen vroeger zelfs nog wat hoger dan dat we hem nu kennen.  We zullen alvast onze uiterste best doen om dit pareltje terug in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.”  Als de maatregelen het toelaten zal vanaf 9 juli tot eind oktober site Sabbe kunnen bezocht worden op een sociaal aanvaarde afstand tijdens Contrei Live.   Tijdens dit bezoek zal ook het dak van de roterij kunnen bezocht worden.   Het prijskaartje verbonden aan de renovatiewerkzaamheden van de schouw bedraagt zo’n 45.000 euro.