15 steden en gemeenten uit Zuid-West-Vlaanderen verdelen mondmaskersVijftien steden en gemeenten uit Zuid-West-Vlaanderen slaan de handen in elkaar om hun inwoners van één kwalitatief, herbruikbaar mondmasker te voorzien. Elke inwoner van het geboortejaar 2008 en ouder mag binnenkort een gratis mondmasker in de bus verwachten. Mondmaskers zijn een belangrijk instrument om een heropflakkering van het coronavirus tegen te gaan.

Een mondmasker beschermt in de eerste plaats de mensen uit je omgeving. Het is niet omdat je een mondmasker draagt, dat je zelf volledig beschermd bent. Maar als iedereen op het juiste moment en op de juiste manier een mondmasker draagt, beschermen we wel elkaar. Daarnaast blijft het belangrijk om vaak je handen te wassen en voldoende afstand te bewaren.

Via een regionale groepsaankoop zijn de lokale besturen van Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem er alvast in geslaagd om tijdig 300.000 mondmaskers te bestellen. Ze kozen hierbij bewust voor lokale leveranciers namelijk Celesta uit Wevelgem en Verdolux uit Harelbeke. De lokale besturen nemen de kosten van deze mondmaskers op zich, de Provincie West-Vlaanderen doet met 1 euro per mondmasker ook haar duit in het zakje.

Het is in deze drukke tijden bijzonder moeilijk om een precieze leveringsdatum voorop te stellen, zeker omdat de leveranciers ook afhankelijk zijn van de voorradige grondstoffen, maar de regio hoopt de mondmaskers midden mei onder alle inwoners te kunnen verdelen.