Voor het zesde jaar op rij sluit kunstencentrum BUDA het jaar af met een bezoekersrecord. In 2019 kwamen 49.201 filmbezoekers naar Budascoop om er de nieuwste films te ontdekken. Dat is een stijging van ongeveer 25% over vijf jaar  en zelfs van 72% over de voorbije tien jaar. Die stijging heeft veel te maken met een doorgezette publiekswerking, een opvallend goed aanbod én de ontwikkeling van nieuwe initiatieven. De films die mee voor dit recordpubliek zorgden waren onder andere Roma, The Favourite, Dolor y Gloria, One Upon A Time in Hollywood, Parasite, Joker, The Irishman en The Two Popes.

Kunstencentrum BUDA is – naast de grootste werkplek voor kunstenaars in Vlaanderen en festivalorganisator – een arthouse cinema in het centrum van Kortrijk, centraal gelegen op het Buda-eiland, en toont 57 filmvertoningen per week voor een breed publiek.

Lieve Vankeirsbulck, filmprogrammator: “Bijna het hele jaar door was er wel één topper aan het draaien. Dat is tamelijk uitzonderlijk en kan je als cinema niet plannen. Dus ook al scoorde onze ‘topfilm’ Roma met 2.327 bezoekers op zich minder goed dan de topper van vorig jaar (Girl, 3.848 bezoekers), door de constante kwaliteit stijgen we dit jaar globaal toch weer met 4%.  Arthouses doen het goed in Vlaanderen, ook in Kortrijk.”

Marlies Coopman, communicatieverantwoordelijke: “BUDA blijft ook investeren in nieuwe initiatieven. Dit jaar was er, in samenwerking met Stad Kortrijk, voor het eerst een volwaardige reeks  openluchtcinema met, naast de jaarlijkse Drijf-in cinema aan de Verlaagde Leieboorden, zes vertoningen in de feeërieke tuin van Broelkaai 6. Ook bij regenweer kwam daar soms een paar honderd man op af, mét paraplu. De vraag naar dit soort van aanbod bleek dus groot. En natuurlijk werken we aan de verdere uitbouw van unieke evenementen als de Mind Melting Movie Marathon in het kader van De Warmste Week, of Silvester Night, waarbij op oudejaar 240 mensen de hele avond lang kwamen genieten van film én bubbels.”

Kunstencentrum BUDA blijft tegelijk inzetten op een doorgedreven publiekswerking om een maatschappelijk diverser publiek te bereiken. Eef De Lombaerde, publiekswerker: “Dat blijkt aardig te lukken. Uit de cijfers van UiTPAS blijkt dat dit jaar 1.525 mensen Budascoop bezochten aan sociaal tarief (20% van de gewone ticketprijs). Dat is een stijging van 23% ten opzichte van 2018 (1.241 pp). Dat betekent: meer kinderen in kwetsbare posities naar de kinderfilms, én meer tieners en volwassenen die met een sociale organisatie Budascoop bezochten. Onze sociale acties, met onder andere filmkampjes voor kinderen in armoede en filmclubs voor jongeren uit jeugdinstellingen, lonen dus. Maar ook los van de sociale reducties via UiTPAS steeg vorig jaar de belangstelling voor kinder- en jeugdfilms: we telden 9.147 bezoekers voor de zondagse cineMAATjes + Spinragfestival + de schoolvertoningen (van kleuter tot middelbaar). Dat is een stijging met 9% tegenover 2018 (8.644 kinderen en jongeren). En we verkopen ook steeds meer jongerenabonnementen aan hogeschoolstudenten. Kortom: het publiek van morgen begint vandaag al te genieten!”

Kristof Jonckheere, directeur: “Vanzelfsprekend doen zo’n publiekscijfers deugd. Maar het gaat mij toch vooral om wat die filmwerking teweeg brengt. We hebben een geweldig team én een trouw en gul publiek, dat zich mee wil engageren in BUDA’s Film Fonds, waarmee we dan weer die sociale acties voor mensen in armoede financieren. Voor die werking ontvingen we in 2019 op het filmfestival van Cannes de Europa Cinemas Innovation Prize. Het is heel fijn te merken dat een arthouse cinema in Kortrijk plots internationaal even oplicht. We presenteerden de filmwerking van BUDA ondertussen al  talloze keren in binnen- en buitenland. En dan blijken de meeste toehoorders toch wel geïnspireerd door dit verhaal.”

 

Vooruitblik

In de krokusvakantie kunnen kinderen uit Kortrijk en omstreken proeven van theater, dans, muziek én film tijdens het kinderkunstenfestival Spinrag (georganiseerd door Schouwburg Kortrijk). Kunstencentrum BUDA organiseert er – in samenwerking met JEF – opnieuw een jeugdfilmfestival met dagelijks twee films om 10u30 en twee om 14u30. Voor en na de film kunnen kinderen in en rond de interactieve filminstallatie cinéMammoet spelen en knutselen.

Op zondag 8 maart organiseert kunstencentrum BUDA samen met KASK cinema in Gent en Cinea in Brussel voor de tweede keer het Classics Restored Festival. In Budascoop zijn er vijf exclusieve klassiekers te zien. Het programma wordt binnenkort aangekondigd.

En voorts komt er in april i.s.m. Sphinx Cinema in Gent en Cartoon’s in Antwerpen een nieuwe CineMÁS en wordt alles voorzien om ook de grote theaterzaal af en toe in te zetten voor grotere filmevents.
Budascoop

Tags: