Backpacken door verre oorden om voet te zetten op zoveel mogelijk landen in een zo kort mogelijke tijd lijkt niet besteed aan Vlaamse vakantiegangers. De brave Vlaming kiest liever voor veilig en vertrouwd. Uit onderzoek* van reisorganisatie Eliza was here naar het vakantiegedrag van Vlamingen blijkt dat zo goed als de helft vol overtuiging kiest voor een zonvakantie in het buitenland, onafhankelijk van het weer in België. Bijna 4 op 10 Vlamingen vertoeft bovendien vaker in hetzelfde vakantiehuis, hotel of dezelfde bed & breakfast (36%).

Nu de traditionele vroegboekperiode weer voor de deur staat, is het tijd om terug te blikken op de zomer. Van alle Vlamingen die afgelopen zomer op vakantie gingen, koos 42% voor een zonvakantie in het buitenland. Avontuurlijke vakanties laten we liever aan onze neus voorbijgaan: kampeervakanties (5%) en backpackvakanties (1%) blijken het minst geliefd onder de gemiddelde Vlaming. Een citytrip (12%) of vakantie in eigen land (16%) winnen, naast de typische zonvakanties, aan populariteit. Deze vakanties boeken we trouwens het liefst gewoon lekker zelf: de helft van de ondervraagden geeft aan hun jaarlijkse zomervakantie zelf samen te stellen en vast te leggen. Voor 65-plussers is zo’n zonvakantie niet langer aan de orde: een vakantie in eigen land, culturele vakanties of korte stedentrips winnen duidelijk aan populariteit binnen deze leeftijdsgroep.

Op vlak van vakanties moet het voor de Vlaming allemaal niet te ingewikkeld zijn en keren we gemakkelijk terug naar wat we kennen. Bijna 3 op 4 keert wel eens terug naar hetzelfde land (70%) en bijna 4 op 10 gaat zelfs zo ver dat ze gewoon weer naar dezelfde bestemming willen gaan (36%). Die gewoonten vertalen zich ook in de manier waarop Vlamingen hun vakantie boeken: 3 op de 5 boekt telkens op dezelfde manier en 35% van de Vlamingen heeft voldoende aan minder dan 3 maanden om hun vakantie vast te leggen. Onder 35-44 jarigen is dat zelfs 42%: zij weten ondertussen precies wat ze willen.
Eliza