Tsjernobyl 33 jaar later
Foto: © Guido Allemeersch, Patrick Van Compernolle, Luc Biebouw

Tsjernobyl 33 jaar later

Op 26 april 1986 ontplofte midden in de nacht de kernreactor van Tsjernobyl in de Sovjet-Unie dicht tegen de grens met Wit-Rusland. Deze ramp had toen ook gevolgen voor Europa. 33 jaar na de ramp trekken drie Oostrozebekenaren Guido Allemeersch, Patrick Van Compernolle en Luc Biebouw  van 17 tot en met 20 april 2019 naar het rampgebied om tijdens een vierdaagse reis fotomateriaal vast te leggen van hoe de toestand er nu is. Het drietal, allemaal amateurfotografen, kreeg vanaf ze waren geland op het vliegveld een gids mee die hun dag en nacht vergezelde. Op de dag van vandaag zijn op de site van de centrale nog dagelijks meer dan 1000 mensen bezig met de ontmanteling van de ontplofte centrale, terwijl het volledige gebied is omgebouwd tot een grote militaire zone.

Infoavond op vrijdag 27 september

Hun bijzondere ervaring willen Guido, Patrick en Luc nu ook met anderen delen. Daarom organiseren ze op vrijdag 27 september een infoavond waarbij ze een selectie tonen van de vele foto’s die ze konden maken samen met filmfragmenten van de Russische televisie. Ook hebben ze enkel getuigenissen kunnen vastleggen van bewoners die nu nog in het gebied wonen en die ze graag willen delen.
De infoavond is volledig gratis en vindt plaats op vrijdag 27 september in zaal Tjuf te Oostrozebeke om 19u30.

Exclusief voor de bezoekers van BRU mogen we een voorsmaakje van enkele van hun vele foto’s hier reeds publiceren.

Tsjernobyl 33 jaar later
Foto: © Guido Allemeersch, Patrick Van Compernolle, Luc Biebouw

 

Tsjernobyl 33 jaar later
Foto: © Guido Allemeersch, Patrick Van Compernolle, Luc Biebouw
Tsjernobyl 33 jaar later
Foto: © Guido Allemeersch, Patrick Van Compernolle, Luc Biebouw