000 PoelkapellekopieNa de officiële inauguratie op 19 april en opstart op 26 april 2017 van de nieuwe ontmantelingskamer, werd afgelopen woensdag het 5000 ste projectiel vernietigd.  Daarmee is de voorraad die zich had opgestapeld tussen het uitvallen van het oude ontmantelingsgebouw in augustus 2012 en de opening van de nieuwe ontmantelingskamer in April 2017 weggewerkt.

Tussen 1998 en 2012 werden projectielen met een vloeibare toxische lading ontmanteld in het ontmantelingsgebouw (OMG). In augustus 2012 zorgde een ontploffing er echter voor dat de installatie definitief onbruikbaar werd. Defensie was bijgevolg genoodzaakt om van dan af aan de toxisch vloeibare projectielen op te slaan in het kwartier in Poelkapelle.

In 2014 werd beslist om een nieuwe installatie aan te kopen. De keuze viel op de Static Detonation Chamber van het Zweeds-Duitse DYNASAFE. De installatie werd specifiek voor de noden van DOVO ontworpen en is dus uniek in de wereld. Ze is hoofdzakelijk verworven voor de vernietiging van alle mogelijke types toxische munitie op een veilige, milieuvriendelijke en verantwoorde wijze. Drie jaar later, in April 2017 was ze officieel klaar voor het vernietigen van toxische munitie.

5000 projectielen (chemische wapens) met een vloeibaar toxisch agens (o.a. mosterdgas en fosgeen) werden vernietigd. Deze projectielen waren van Duitse, Franse en Britse origine.

Dit betekent echter niet dat dergelijke projectielen niet meer zullen verwerkt worden. Jaarlijks worden nog ongeveer 9000 projectielen door DOVO opgehaald in de Westhoek, waarvan er ongeveer 10% een vloeibare toxische lading bevatten.

Wat te doen als men oude munitie gevonden heeft:

Raak de munitie in geen geval aan! Blijf vooral rustig en verplaats niets. Bel onmiddellijk het nummer 101 en verwittig zo de politie. Geef hen zo gedetailleerd mogelijk informatie over aantal, afmetingen en vindplaats. DOVO kom alleen op aanvraag van de politie tussenbeide om munitie op te ruimen of te vernietigen.