Perplex

PERPLX schopt van 28 tot en met 30 juni naar goede gewoonte het festivalseizoen in Vlaanderen van start. Actueel circus verovert cultuur- en kunstencentra, Vlaamse artiesten veroveren letterlijk de wereld. Niet door hun mooie ogen, wel door hun interessante artistieke insteek. Circus met een kleine of grotere hoek af.

PERPLX neemt al jaren een inspirerende rol op om interessante creaties van jonge artiesten te coproduceren op alle mogelijke manieren te helpen. Dit resulteerde in heel wat creaties. Het festival is geen normaal gebeuren, het is een festival met premières en nieuw fragiel werk. Dit alles in een sfeer van een warme ontmoeting waar publiek, families en artiesten elkaar (kunnen) spreken op het terras van het festivalterrein. Het festivalterrein is vrij toegankelijk en gezinnen met kinderen kunnen volop genieten van de sfeer en een gratis aanbod zoals een concerten, workshops en voorstellingen.

De Belgische première van ‘Screws’ van Alexander Vantourhout is een voorstelling die er ook uit springt. Het is een locatieproject, een wandeling in een grote fabriek met microperformances. ‘O let me weep’ van Les mains sales brengt in België voor de eerste maal hun eigenzinnige en wondermooie mix van acrobatie, klassieke muziek en zang.

PERPLX zoekt de grens op tussen circus en dans, er bestaat nu eenmaal geen circus zonder beweging. Vandaar dat ook de uitdaging aangegaan wordt om dansante voorstellingen te programmeren. ‘Embrase-moi’ van de Japanse danseres Kaore Ito en haar partner Théo Touvet is er zo een voorbeeld van. Kaore Ito is in Vlaamse hedendaagse dansscène bekend als danseres bij Alain Platel en Sidi Larbi Cherkaoui. De Belgische première van ‘Sante Madera’ door Cie MPTA is een grote ode aan de intense vriendschap tussen twee mannen, dit enkel via beweging. Een voorstelling die naar de keel grijpt. Het nieuwe internationaal gezelschap Common Ground met o.a. Zini & Evertjan van Compagnie XY komen hun eerste creatie voor grote zaal in de Kortrijkse schouwburg afmonteren met de première tijdens het festivalweekend.

Het volledige programma is te vinden op www.perplx.be.