60 jaar Heksenstoet zet de boel op stelten
Foto: FVL

Beselare maakt zich op voor de 46ste editie van de Heksenstoet Beselare op zondag 28 juli 2019. In 1959 trokken de inwoners van de toenmalige Zonnebekestraat in stoet naar het gemeentehuis van Beselare voor de doop van de meesteresse van alle toveressen, Sefa Bubbels. Die stratenkermis groeide uit tot de Heksenstoet. Na 60 jaar blijft deze folkloristische stoet één van de levendigste en aantrekkelijkste van het land. Een stoet waar de hele Beselaarse bevolking aan meewerkt en die nog steeds het grote publiek weet te lokken én te charmeren.

De stoet opent met de uitbeelding van de geschiedenis van het Markizaat Beselare. In een tweede deel komt de heks in het sprookje aan bod: Sneeuwwitje, Hansje en Grietje die belaagd worden door… de heks. Hoofdbrok blijft de uitbeelding van de heks zoals we haar uit plaatselijke legenden en folklore kennen. Meele Crotte, Calle Bletters, Leeme Caduul, Fyte Kwik en uiteraard Sefa Bubbels zijn de namen van enkele heksen, die in het gezelschap van spoken en duivels in diverse gedaantes door Beselare trekken. Soms in lugubere, maar vooral in volkse en komische taferelen wordt de hekserij in beeld gebracht. Maar ook in Beselare kunnen de heksen hun straf niet ontlopen. Dat wordt in de heksenveroordeling uitgebeeld. Het heksengevang, gruwelijke folteringen, de “Vierschaere” en de brandstapel vormen het sluitstuk van deze heel levendige stoet. Kortom, de Heksenstoet is een folkloristische optocht vol volkse taferelen en humor waarbij 1100 figuranten voor een meer dan boeiend kijkstuk zorgen.

De stoet zelf, geen plakkaatdragers meer

Geen plakkaatdragers meer in de 46ste Heksenstoet. De verschillende onderdelen van de stoet, zoals de heks onze glorie, heksen van heinde en ver en zo meer, worden aangekondigd door heksen die letterlijk op stelten en uitgerust met een megafoon-toeter zorgen voor de kenbaarheid van de aankomende taferelen.

Ook geen plakkaten meer bij de schildknapen. De verschillende schilden van de vier heerlijkheden van Beselare worden door ruiters geschowd. Een paar wildemannen die op het schild staan afgebeeld komen tot leven en hebben dit jaar de eer en het genoegen om het gemeenteschild te dragen.

Het Markizaat doorheen zijn bestaansperiode

Het Markizaat krijgt ook een update. De geschiedenis van het Marikzaat werd in een tijdslijn gegoten van vroege middeleeuwen tot de barok periode. Daarnaast wordt het uitgebreid met een een aantal vendelzwaaiers en een grote groep Beselaarse boogschutters. De schutters zijn altijd van groot belang geweest voor het Markizaat. Van bij hun ontstaan in 1428 tot zelfs in 1734 wanneer ze het huwelijk van de markies met een kleurrijke optocht vereerden.

Nieuw tafereel Gilles De Valkeneer

Tal van veranderingen zullen wel te vinden zijn bij ‘DE HEKS ONZE GLORIE’

In de jaren 1600 leefde er in Beselare een heer, die de kennis en de gave had om heksenbezweringen ongedaan te maken. Gilles De valkeneer was zijn naam. Gilles De Valkeneer was zich maar al te bewust van die gave en vroeg dan ook heel veel geld aan de boeren en betoverde mensen om bijvoorbeeld de betoverde karn weer operationeel te maken. Maar wie ook graag het geld zag waren de meisjes van lichte zeden. En moet nu net lukken dat ook Gilles De Valckeneer graag die meisjes van lichte zeden zag. Het vele geld die hij verdiende gaf hij dan ook gretig uit aan hen, waardoor hij tot op zijn vel werd uitgekleed. En eens Gilles er bij liep in zijn adamskostuum, dan komen de heksen op de proppen. Enerzijds om wraak te nemen omdat hij hun heksenbezweringen ongedaan had gemaakt, anderszijds omdat (en vele weten dit niet) ze uitermate geïnteresseerd zijn in het …….fallussymbool. Een naakte man als Gilles De Valkeneer is dan maar een al te makkelijke prooi.

De witte wijven krijgen nieuwe wagen.

Het stopt echter niet daarbij. De dansende witte wijven worden dit jaar vervangen door Witte wijven op een nieuwe extra wagen. Een wagen die nog volop in opbouw is. De bestaande wagen waarbij een witte heks op de bok rijdt, blijft behouden, doch ze wordt achternagezeten door vliegende witte wijven.

Nieuwe kledij voor de bezemdanseresjes

De trots van Beselare die wat heel wat Beselaarse harten weet te beroeren,zijn uiteraard de bezemdansersjes. Jaarlijk hebben ze de opdracht om de hoofdheks Sefa Bubbels met een prachtige dans te omringen. Dit jaar worden de bezemdanserjes letterlijk in een nieuw kleedje gestopt. De eigen naaiploeg heeft zich dan ook uit de naad gewerkt om die nieuwe outfits klaar te stomen en worden een prachtig juweeltje. Een kleed die de bezemdansersjes alle eer aan doet.

Spectaculaire nieuwe wagen

Bij de heksenparlé wordt echter de piece de resistance van dit jaar voorgesteld.
Een tweede nieuwe wagen komt er bij het duivels tafereel : Tussen 12 en 1 zijn alle heksen en duivels te been. De wagen werd tot op de bodem afgebroken en totaal opnieuw opgebouwd. De mannen en vrouwen van de groep wagens en recreatieve, zijn al anderhalf jaar bezig met een nieuwe wagen. En het wordt de mooiste, grootste wagen die met een enorme detailzucht is opgebouwd. We houden de nieuwe wagen dan ook graag tot de heksenstoet geheim, want het wordt een echt kijkstuk.

Praktisch:

• Toegangsprijs: € 6 (incl. programmaboekje) kinderen jonger dan 12 jaar: gratis
• Start stoet: 15.30 uur. Vanaf 13.00 uur is er straatanimatie. Na de stoet zijn er doorlopend optredens.
• Diverse gratis parkings buiten de omloop: volg de omleidings- en parkeerroute.
• Vermijd de drukte en de file en kom met de fiets naar de heksenstoet.
• Tribunekaarten: te koop bij dienst toerisme (051/77.04.41 –toerisme@zonnebeke.be) – € 18 – incl. programmaboekje en toegangsprijs.