Aangifte bij politie vanaf 1 mei 2019 op afspraak
Foto: FVL

Voor wie een aangifte wenst te doen bij de Politiezone Gavers, Politiezone Grensleie , Politiezone MIRA en Politiezone VLAS kan vanaf 1 mei 2019 zelf online een afspraak maken via de website van de desbetreffende politiezone. Daarmee willen de 4 politiezones een kwaliteitsvolle, klantvriendelijke en kwaliteitsvolle dienstverlening aangaan. Daarmee wordt in de vier politiezones dezelfde manier van werken gehanteerd en is het voor de burgers duidelijker.

“Tegenwoordig moet je voor bijna alles een afspraak maken, behalve bij de politie was dat nog niet het geval. Hiermee willen we de wachttijden in de wachtzaal voor mensen die een aangifte wensen te doen gevoelig inkorten. Bij het maken van een afspraak krijgen ze ook te zien welke documenten moeten meegebracht worden. Wanneer men bv. de keuze maakt voor aangifte diefstal of verlies identiteitskaart, rijbewijs, Kids-ID, reispas van Belgische onderdanen, krijgt men meteen de melding te zien dat men hiervoor rechtstreeks terecht kan bij hun eigen stads- of gemeentedienst en dus geen twee verplaatsingen hoeft te maken. Daarnaast krijgt men onmiddellijk na het maken van de afspraak een bevestigingsmail met daarop ook nog eens de melding welke documenten moeten meegebracht worden, zodat mensen geen tweemaal moeten komen, wat nu soms het geval is”, verduidelijkt commissaris Heidi Decraene.

Werken op afspraak biedt tal van voordelen:

 • Men kan zelf het gepaste tijdstip kiezen
 • Geen wachttijden
 • Bij het maken van een afspraak krijgt men informatie omtrent welke documenten moeten meegebracht worden
 • Betere en snellere hulp omdat sommige zaken reeds kunnen voorbereid worden
 • Meer discretie

Hoe een afspraak maken?

Het gaat enkel om aangiften en meldingen die niet dringend zijn en waarvoor de politie niet moet ter plaatse komen. Bij dringende politiehulp waarbij de tussenkomst van de politie noodzakelijk is dient nog steeds het nummer 101 gebeld te worden.

 • Je kan zelf online een afspraak maken via de website, aangifte op afspraak en klik op ‘maak hier een afspraak’
 • Maak een keuze uit de lijst met het gepaste type afspraak en selecteer een afspraakmoment. enkel de afspraken die nog beschikbaar zijn worden weergegeven. Indien een bepaalde datum of uur niet vermeld staan, betekent dit dat dit afspraakmoment reeds bezet is of het kantoor gesloten is.
 • Vul de gevraagde gegevens in (dit is een beveiligde site).
 • Na het versturen van de afspraak wordt een bevestigingsmail gestuurd met alle info omtrent de afspraak.
  Beschik je niet over een internetverbinding of lukt het niet via de website of twijfel je om al dan niet aangifte te doen, dan kan je nog steeds tijdens de kantooruren telefonisch contact opnemen met de onthaaldienst van de politiezone waartoe men behoort.

Samenwerking tussen politiezones

Door in Zuid West Vlaanderen met vier politiezones samen te werken, leggen we naast administratieve vereenvoudiging de focus op regionaal meer uniformiteit en duidelijkheid, wat de politionele dienstverlening aan de burger enkel maar ten goede komt.
Deze nieuwe werking is een vervolg op eerdere samenwerkingen tussen de politiezones om procedures op elkaar af te stemmen. PZ Vlas en PZ Gavers werken sedert vorig jaar met een vereenvoudigde procedure om verloren of gestolen identiteitskaarten, Kids-ID’s, reispassen of rijbewijzen van Belgische onderdanen aan te melden en te vervangen. Nadat je DOCSTOP hebt verwittigd, kan je rechtstreeks bij de dienst bevolking van je gemeente terecht, dit in alle vier de politiezones.