Geboorteaangiftes in az groeninge in trek
Foto: FVL

Sinds vorig jaar kunnen kersverse ouders in Kortrijk de geboorteaangifte van hun spruit zelf regelen vanuit az groeninge. Exact 1 jaar later maakten al 1.288 ouders van deze service gebruik.

Er komt al zoveel kijken bij de geboorte van een kind dat een extra verplaatsing naar het stadhuis niet altijd evident is. De stad sloeg daarom de handen in elkaar met az groeninge om de dienstverlening te optimaliseren. Sinds 5 februari 2018 kunnen ouders de geboorteaangifte rechtstreeks regelen in de materniteit van het ziekenhuis. In het afgelopen jaar (5/2/2018-4/2/2019) zagen 1.888 kinderen het levenslicht in az groeninge. Iets minder dan 70% (1.288) van de ouders regelde de geboorteaangifte in het ziekenhuis, 600 kwamen langs in het stadhuis. Om de aangifte te regelen wordt gewerkt met een afspraaksysteem. Van de mensen die een afspraak maakten, deed 77.9% dit online.

Ruth Vandenberghe, schepen van Dienstverlening: “Met onze dienstverlening begeven we ons steeds dichter bij onze klant, de burger, om het leven zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dat kersverse ouders de verplaatsing naar het stadhuis niet meer moeten maken om hun oogappel(s) aan te geven zorgt ervoor dat ze die eerste dagen meer tijd en kwaliteit hebben met hun gezin.’