Start campagne Fietstoerisme in Harmonie
Foto: FVL

Vrijdagmorgen werd op de beurs Velofolis in Kortrijk opnieuw de campagne Fietstoerisme in Harmonie van de provincie West-Vlaanderen voorgesteld door gouverneur Carl Decaluwé.

Dit jaar werd Michel Pollentier, gewezen winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Belgisch kampioen 1977-1978, bereid gevonden peter te zijn van de campagne. De provincie blijft zich inzetten voor verkeersveiligheid, vandaar deze campagne. Inzetten op verkeersveiligheid, specifiek naar de fietsers toe.

De provicie West-Vlaanderen dankt Velofolies voor de mooie stand, om de jaarlijkse sensibiliseringscampagne te promoten. Heel veel mensen vullen elk jaar de verkeersquiz in, mensen proberen de reglementering te kennen, maar vaak zien we dat er nog veel werk aan de winkel is. De provincie draagt verkeersveiligheid hoog in haar vaandel, vorig jaar vielen er in West-Vlaanderen gedurende de eerste 9 maanden 8 dodelijke fietsers te betreuren. Dit zijn er 8 te veel en 3 meer dan in 2017 voor West-Vlaanderen.

“Ondanks alle sensibiliseringscampagnes stellen we vast dat het aantal dodelijke ongevallen opnieuw aan het stijgen is. Fietsen is steeds populairder, er zijn meer fietsers op weg, meer woon-werk verkeer, dit betekent dat we hier moeten blijven aan werken. Als we kijken naar het nationale zien we dat er vorig jaar 40 doden te betreuren vielen bij de fietsers, waarvan 35 in Vlaanderen. Dit betekent dat we voor die zachte weggebruikers enorm veel aandacht hebben, dat we moeten blijven inzetten op sensibilisering samen met maximale preventie. Dit zijn twee belangrijke elementen die we moeten blijven aanmoedigen. Uit het onderzoek van de ongevallen blijkt dat de oorzaak voor meer dan 90% aan menselijk falen ligt (verstrooidheid, fiets niet in orde, fietsers die rijden waar ze niet mogen rijden). Dit creëert voor een stuk een aantal ongevallen. Eén van die elementen is de vzw Verkeersveilig West-Vlaanderen, het provinciebestuur, de politiezones, lokale besturen, diverse organisaties en ook met Fietstoerisme in Harmonie om die sensibilisering te ondersteunen. Eén van gadgets zijn de drinkbussen met een de foto van een wielerlegende, dit jaar is dat Michel Pollentier. Belangrijk aan die sensibiliseringscampagne van Fietstoerisme in Harmonie is dat we de fietsers proberen te overtuigen dat men hoffelijk moet zijn en zorgen dat je fiets in orde is. Denk maar aan de campagne als het donker wordt, maar liefst 45% (voornamelijk schoolgaande jeugd) gaat met een fiets op weg die niet in orde is (geen verlichting)! Ook de overheid moet zorgen voor veilige fietspaden, alle weggebruikers moeten hoffelijk met elkaar omgaan, maar de weggebruikers moeten ook het verkeersreglement kennen, vandaar deze quiz waarbij mooie prijzen te winnen zijn.” Aldus gouverneur Decaluwé.