000 emigmokopieEmino Kortrijk verhuist naar het President Kennedypark. Zo staan de coaches dichter bij werkgevers en hun werknemers.  TVH is alvast een tevreden klant. “Ik leerde emino Kortrijk kennen via Sam, een van de vele werknemers van TVH” vertelt Pieterjan, Product Owner, van TVH. Sam heeft een autismespectrumstoornis. Na een individuele beroepsopleiding (IBO) kon hij aan de slag bij TVH. Aanvankelijk liep alles goed.” Na een tijd voldeden zijn prestaties niet langer aan de verwachtingen van het bedrijf. Sam had ook de neiging om op het werk in slaap te vallen. Het kwam tot een officiële waarschuwing dat het zo niet verder kon. “Ik werk graag bij TVH en wou mijn werk niet kwijt”, aldus Sam. Hij klopte opnieuw aan bij emino in de hoop dat zij konden helpen. De emino-coach initieerde daar een overleg met TVH. Contacten met de werkgever zijn essentieel. De teamleader en collega’s van Sam werden nauw betrokken bij de coaching. Sindsdien leerden ze beter communiceren met Sam én volgden hem van nabij op. Dit had een positief effect op zijn prestaties. Wanneer er terug problemen ontstonden, werd het takenpakket van Sam opnieuw onder de loep genomen. In functie van de noden en mogelijkheden in het bedrijf en de interesses en competenties van Sam, kreeg hij een aangepast takenpakket, met een andere leidinggevende. Hij bleef wel in zijn vertrouwde situatie en team werken. Via een dagelijkse korte statusmeeting wordt hij nog altijd van dichtbij opgevolgd. Stap voor stap krijgt hij meer uitdagingen en wordt er meer van hem verwacht. “Ik ben zeer blij te zien hoe Sam is opengebloeid en opnieuw goed functioneert. Door tussenkomst van emino is alles in orde gekomen”, besluit Pieterjan.  “Door de verhuis van emino naar de nieuwe locatie willen we meer aansluiting vinden bij werkgevers”, vertelt Alain Cnudde, directeur van emino West- en Oost-Vlaanderen. “Een werknemer die niet voldoet aan de verwachtingen van het bedrijf hoeft niet noodzakelijk geschorst of ontslagen te worden. Een coachingtraject zoals bij Sam kan een groot verschil maken. Werknemers die goed presteren willen we allemaal.”  Donderdag werden de kantoren opengesteld voor partners van emino. Een zestigtal aanwezigen konden netwerken bij een hapje en een drankje.