000 hospitality awardskopieHet gebeurt niet vaak dat een Belgische restaurateur de kans heeft om drie prestigieuze prijzen in de wacht te slepen, maar dat is wel wat horecabeest Jeremie Landweer dit jaar meemaakte. Niet lang nadat Jeremie de deuren van het iconische De Kleine Zavel moest sluiten om de erfenis van zijn voorgangers voorgoed achter zich te kunnen laten en met een volledig nieuw project te beginnen, zag hij zich genomineerd voor maar liefst drie Hospitality Awards, die met recht en reden de ‘Oscars voor de kleine ondernemer’ worden genoemd.

Op 26 november laatstleden haalde Jeremie een Horeca Award Belgium binnen voor zijn inzet voor Boutiquebar Soho op de Marnixplaats te Antwerpen. Bovendien behaalde hij met De Godevaart eveneens in Antwerpen gelegen de tweede plaats in de belangrijke ‘all-roundrestaurant’ categorie.   Jeremie Landweer kan alvast omschreven worden als een culinaire duizendpoot.  Als restaurateur die al enkele decennia in de culinaire wereld actief is, heeft hij de eetgewoonten van het grote publiek zien veranderen op een manier die niet enkel voor nieuwe uitdagingen heeft gezorgd, maar die ook veel goeds doet vermoeden voor de toekomst.  “Hoewel er altijd een basis is gebleven van mensen die – naar eigen zeggen – ‘gewoon willen genieten’ en die zich niets aantrekken van gezonde trends, zullen de meeste stedelijke restauranthouders kunnen beamen dat er nog nooit een periode is geweest waarin er zoveel werd gevraagd om op bepaalde zaken te letten: vegetarisch, veganistisch, glutenvrij, eiwitrijk, suikervrij…”, vertelt Jeremie, “Steeds meer mensen lijken zich bewust te zijn van hun eigen voorkeuren, ideologie of gezondheidsproblemen. Daardoor is het belangrijker geworden dan ooit om na te denken over een restaurantmenu: er moeten voldoende opties zijn voor mensen die gezond willen eten of die een glutenvrij dieet moeten aanhouden – en bestaande gerechten moeten gemakkelijk kunnen omgetoverd worden naar creaties die op maat van de klant gesneden zijn. Niets is erger voor een vegetariër dan enkel een kropje sla op het bord te kunnen terugvinden; niets is erger voor een diabeet dan geen enkel alternatief zonder – al dan niet verborgen – suikers te kunnen kiezen.”  Jeremie begon al initiatieven rond gezond(er) eten te ondernemen in zijn vorige zaak en trekt dat nu door naar De Godevaart, waar hij na de overname van het restaurant heeft gekozen voor een toegankelijkere keuken, mét moderne toetsen en voldoende culinaire wendingen om herhaaldelijke bezoekjes te rechtvaardigen. Ondanks de ommekeer naar grotendeels klassiekere gerechten, wist De Godevaart 13,5 te halen in de nieuwste Gault&Millau – een uitstekend cijfer voor een volledig nieuw keukenteam dat nog maar enkele weken bezig was toen die score werd toegewezen.

De jaarlijkse Horeca Awards worden georganiseerd door evenementenbureau Excellent Events en vzw HORIZONTAAL. Ze vormen een deel van de Belgium Hospitality Awards, met als doelstelling het in stand houden en mogelijk zelfs verbeteren van de algemene kwaliteit in de horecasector. Als je de toeleveranciers meerekent, stelt geen enkele andere sector zoveel mensen te werk en dus is het niet meer dan logisch dat de organisatie er ook meer steun en positieve aandacht voor beoogt. Nadat horecazaken eerst hun kandidatuur indienen, volgt daarna op basis van een enquête door een marketingonderzoeksbureau of via het meldpunt van de website, een mysterycall en een controle van de bedrijfswebsite.  Op die basis wordt reeds een voorselectie gemaakt. Voor de nominatie zelf komen daar een studie van een consumentenpsychologe, twee nieuwe mysterycalls, een tweede controle van de bedrijfswebsite, een aangekondigd bezoek van de vakjury en een anoniem bezoek van een mysteryshopper bij. Ook wordt er rekening gehouden met het waarderingscijfer uit de voorselectie. De zaken die een uiteindelijk resultaat van minstens 8 op 10 halen, mochten dit jaar op maandag 26 november met elkaar wedijveren voor de prijzen binnen hun categorie. Dit jaar waren zowel De Godevaart als Bar Soho en Jeremie Landweer zelf genomineerd.