Hondenzwemming in Sint-Baafs-Vijve
Foto: FVL

De Hondenzwemming in Sint-Baafs-Vijve, opgericht rond 1850, is een diervriendelijk evenement dat al meer dan 165 jaar bestaat. De Sint-Bavovrienden onder voorzitterschap van Bernard Vandewalle organiseren deze jaarlijkse loop- en zwemwedstrijden voor honden steeds op de tweede zondag van oktober. Dit was vroeger de “nakermis”, maar is heden dé kermisdag in het dorp. Sedert begin dit jaar is deze folklore ook erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed. Ook nu weer kon deze folklore op een massa volk rekenen en eveneens heel wat honden, 77 in totaal, die hun kans waagden om zo snel mogelijk naar de overkant van de Leie te zwemmen nadat ze eerst een korte afstand hebben gelopen. Er waren eerst 2 reeksen middelgrote honden en 2 reeksen grote honden, waarvan de eerste 5 van elke reeks naar de finale mochten. Winnaar in reeks 1 middelgrote honden was Johan Vanderhaegen en in reeks 2 Ayton Vandenbossche. Bij de grote honden kwam de hond van Patricia Delvo bij de eerste reeks als eerste uit het water en de hond van Bo Sneyders in de tweede reeks. Winnaar finale kleine honden bij hondenzwemming Sint-Baafs-Vijve werd Depoortere Cindy, bij de middelgrote honden werd Johan Vanderhaegen uit Wakken winnaar en bij de grote honden ging de overwinning naar Bo Heyrick uit Deerlijk.