Honderd Dagen-ceremonie aan de Menenpoort in Ieper
Foto: FVL

In augustus 1928 organiseerde The British Legion, zoals vroeger bekend stond, een ‘Battlefields Pilgrimage’ voor meer dan 11.000 veteranen en oorlogsweduwen uit de Eerste Wereldoorlog. Ze bezochten slagvelden en begraafplaatsen aan de Somme en in Vlaanderen alvorens deel te nemen aan een parade en ceremonie bij de Menenpoort, een herdenkingsmonument van de Commonwealth War Graves Commission, ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de lancering van het Honderdagenoffensief. Precies 90 jaar later ondernemen ruim 22.000 leden van The Royal British Legion, partnerorganisaties en vertegenwoordigers van de gemeenschap GP90 – Great Pilgrimage 90, waarbij ze vele van dezelfde slagvelden bezoeken als diegenen die dit in 1928 deden. Vandaag kwamen ze allemaal samen in Stad Ieper met vertegenwoordigers van regimentsverenigingen om in een parade hun vaandels en kransen naar de Menenpoort te dragen voor de Honderd Dagen-ceremonie.