000 GodetiakopieOp zondag 22 juli verlaat het Commando en Logistiek steunschip A960 Godetia Zeebrugge als vlaggeschip van de NAVO Vloot, SNMCMG1 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 1) onder het bevel van fregatkapitein Peter Ramboer, sinds begin dit jaar commandant van de vloot.  Samen met een Britse, Letse en een Litouwse mijnenjager en vanaf volgende week zullen daar ook nog een Duitse en Nederlandse mijnenjager de vloot komen vervoegen zal hun werkterrein de Baltische Zee gaan worden. Het Belgische schip zal er als commandoplatform fungeren voor de NAVO-vloot in de Noordelijke zeeën tot eind dit jaar! Eén van haar eerste opdrachten na een korte rust periode, is het ontmijnen van een historisch mijnenveld voor de Noorse Westkust!

De BNS Godetia mag misschien een oude dame zijn: heel wat aanpassingen vielen haar te beurt: een volledige behandeling met nieuwe twee componenten verf, aanpassingen aan voortstuwing en generatoren,… De meest indrukwekkende ingreep was de vernieuwing van de brugapparatuur (het besturingssysteem). De brug werd uitgerust met het neusje van de zalm op technisch gebied. Door deze modulaire aanpassingen zijn zowel de navigatiesystemen als de voortstuwing volledig geautomatiseerd. De Godetia heeft nu een “one man bridge”, waarbij het navigatiegedeelte en de voortstuwing wordt bediend door één persoon.

Ook het interne netwerksysteem werd aangepast en beveiligd en al even belangrijk: de hardware. Tevens van onschatbare waarde zijn zeker de twee nieuwe beschermingsbollen van de nieuwe SATCOM (satelliet communicatie). Dit systeem zorgt er namelijk voor dat de Godetia nu als een actieve “hotspot” gebruikt kan worden door onze collegae troepen, in opdracht in Afrika of Afghanistan.  Tot slot werd ook nog een dynamisch branddetectiesysteem geïntegreerd aan boord.

De facelift past in het onderhoudsproces van de Godetia die in 2023 vervangen zal worden. Naast de opdrachten als Commando- en Logistieksteunschip zal het schip eveneens instaan als testplatform voor tactische drones van de nieuwe MCM (Mijnenjagers) vloot.

Ondanks de hoge leeftijd van de Godetia is het een belangrijk schip voor de Belgische Marine. Zij is een klasse dame die heel frequent wordt ingezet in NAVO-verband en beschikt over een heel professionele bemanning. De Godetia heeft tot op heden 780.000 zeemijl gevaren en heeft een heel toepasselijke leuze: “More Majorum” of “Volgens de gewoonte van onze voorouders”.

Het Belgisch Commando van het permanent mijnenbestrijdingsflottielje van de NAVO loopt tot eind 2018.