Eerste gratis alcoholtester werd geplaatst op de parking van het Pand in Waregem
Foto: FVL

In parking Het Pand te Waregem werd op initiatief van het Fonds Emilie Leus en in samenwerking met de stad Waregem en WAGSO een gratis Alcoscan ADBs geplaatst. Dit is een gebruiksvriendelijke alcoholtester met startknop (zonder muntinworp) die speciaal ontworpen is voor publiek gebruik. Overal waar wordt gefeest en waar alcohol wordt geconsumeerd is deze Alcoscan inzetbaar. Maar zeker ook in publieke ruimtes zoals cultuurcentra, concertzalen en (stads-)parkings.

Een tweede toestel werd in de parking Zuiderpromenade geplaatst en zal binnenkort ook gebruiksklaar zijn. Deze actie kadert integraal binnen de sensibiliseringscampagne om rijden onder invloed tegen te gaan. De Alcoscans zijn een initiatief van Vincent Leus die in november 2009 zijn dochter Emilie (18) verloor die samen met 2 andere studentes geneeskunde aan de Universiteit in Gent Laetitia (18) en Lauren (17) en nog 1 medestudent Nicolas (18) met hun fiets op weg waren voor een doopopdracht in Geraardsbergen toen ze werden opgeschept door een 22-jarige autobestuurder. Uiteindelijk kostte het ongeval het leven aan 3 studentes. Nicolas raakte zwaargewond. “Na de lichte straf die de rechtbank in eerste instantie uitsprak, vonden we dat we iets moesten doen, zodat de dood van Emilie niet compleet zinloos geweest zou zijn. En ‘iets’, dat werd het Fonds Emilie Leus (https://www.fondsemilieleus.be/). Enerzijds ondersteunen we zo verkeersslachtoffers, anderzijds doen we aan preventie. Er hangen nu al 54 Alcoscans in openbare parkings, oftewel toestellen die meten of je nog in staat bent om veilig te rijden. We willen dat aantal nog dit jaar verdubbelen. Voorts ondersteunen we bijvoorbeeld ook de toneelvoorstelling ‘Fractie van een Seconde’, gebracht door een verkeersslachtoffer en een spoedverpleegkundige.” Aldus Vincent Leus.