Open Wijngaardfeesten in de Westhoek
Foto: FVL

De 19 wijnbouwers uit de Westhoek, die samen Vintage Heuvelland vzw vormen, vinden het belangrijk dat het grote publiek met hun ambacht en producten kennis kan maken. Op zaterdag 19 en zondag 20 mei delen ze dan ook met plezier hun passie voor wijn, tijdens een Wijn- en Eetfestijn en de Open Wijngaardfeesten.

Wijn- en eetfestijn op zaterdagavond 19 mei 2018

Het Wijn- en Eetfestijn is een gezamenlijk initiatief van alle wijnbouwers. Op dit wijnfeest kan je het ruime aanbod van onze streekwijnen proeven; van fris mousserend over pittig wit tot elegant rood. Het eetfestijn vindt plaats op Wijnhoeve d’ Hellekapelle te Loker. Vorig jaar konden we ondanks het mindere weer toch een 300-tal bezoekers in een fantastische sfeer verwelkomen. Dit jaar hopen we dat de weergoden ons gunstiger gezind zijn en mikken we op 400 bezoekers die onze streekwijnen maar al te graag leren kennen. We stellen ook “Vintje” opnieuw voor, het gezamenlijke streekproduct van de wijnbouwers.

Open wijngaardfeesten op zondag 20 mei 2018

De Open Wijngaardfeesten vinden dit jaar op het domein van zeven wijnbouwers plaats van 10.30 tot 17.30 uur

  • Domein Ente_Deux-Monts
  • Wijnhoeve d’ Hellekapelle
  • Wijngoed Monteberg
  • Wijngoed Klein Rijselhoek
  • Domein Vidaigne
  • Wijngoed Reyngaard
  • Koedekot Wijnbouw

Met enorm veel passie vertellen ze je die dag over het wijn maken, gunnen ze je een blik achter de schermen, en laten ze je proeven van hun wijnen waar ze terecht fier op zijn. Een uniek evenement dat je als wijnfanaat niet wil missen. En tegelijkertijd de ideale gelegenheid om de tot de verbeelding sprekende wijnregio Heuvelland te verkennen, met haar deinende (wijn)velden en prachtige vergezichten. Zelfs al ben je geen wijnkenner.

Oenotoerisme in de lift

Vintage Heuvelland vzw groepeert nu 19 wijnbouwers uit de Westhoek. Met 40 hectare aanplant bewerken we momenteel 14 % van de Belgische wijngaarden. In 2019 zullen er 200 000 flessen wijn uit de Westhoek worden gebotteld. Samen met de gemeente Heuvelland wil de vzw inspelen op de sociale verbondenheid van gasten via streekproducten en hun producenten.

Het wijnbouwtoerisme, ook wel oenotoerisme genoemd, zit wereldwijd in de lift – getuige daarvan het stijgende aantal touroperators die georganiseerde wijnreizen in hun aanbod opnemen. Maar ook Heuvelland zet zich anno 2018 steeds meer op de kaart van het oenotoerisme. Wij hopen om 20 000 bezoekers te ontvangen in 2018. De plaatselijke horeca kan er maar wel bij varen.