Gemeente Kuurne en Leiedal kopen vlasroterij Sabbe aan
Foto: FVL

De gemeente Kuurne en intercommunale Leiedal kochten recent de vlasroterij Sabbe aan. Deze waardevolle erfgoedsite van 1,5 ha is strategisch gelegen in het Vlaspark, nabij de Leie en de R8. Dankzij deze aankoop heeft de gemeente de regie in handen om dit monument in ere te herstellen en een nieuwe bestemming te geven met oog voor cultuur, erfgoed, toerisme en natuurlandschap.

Van een roemrijk vlasverleden …

De omgeving van de R8 en de Leie in Kuurne kent een uitzonderlijk vlasgoedverleden. In de jaren ’30 bouwde de familie Sabbe een roterij langs de Bondgenotenlaan. Eind de jaren ’70 raakte de site in onbruik. In 2006 werd de roterij beschermd als monument, met inbegrip van de schoorsteen, een stoomketel en een stoommachine met toebehoren. Op vandaag is het één van de meest authentieke vlasroterijen langs de Leie.

… naar een regionale toekomst

De aankoop van deze erfgoedsite is een belangrijke stapsteen in de ontwikkeling van het Vlaspark: een bijzonder en open landschap van 30 ha aan de monding van de Heulebeek en de Leie in Kuurne en op fietsafstand van Kortrijk en Harelbeke. Kuurne is van oudsher verbonden met het water. De roterij en omliggende schuren bieden potentieel om de historische band van Kuurne met de Leie te herstellen en de Leieboorden een nieuw elan te geven.

Burgemeester Francis Benoit: “Kuurne brengt de roterij in ere. Langs de Leie – the golden river – brengen we het verleden en de toekomst samen. Dankzij de aankoop van dit monument hebben we zelf de regie in handen. Een bestemming die een kruisbestuiving wordt van cultuur, erfgoed en natuurlandschap. Dit biedt kansen om op deze plek opnieuw geschiedenis te schrijven. Dromen van een project in de toekomst dat een regionale meerwaarde moet creëren en zelfs een toeristische trekpleister.”

“Met de aankoop wordt een historische fout van de gemeente rechtgezet. In het verleden liet men de kans liggen dit te verwerven. Samen met de cluster Verschaeve, het gemeentelijke vlaspark en de cluster aan de luitenant Yvan Gerardstraat wordt Kuurne opnieuw naar de Leie gericht en niet weg van de Leie. De vlasnijverheid in ere herstellen, aan de plek en rivier waar het onze gemeente heeft grootgebracht. Een Vlaspark waar de toekomstige ontwikkeling een trendsetter zal worden.”

Koen Byttebier, voorzitter van intercommunale Leiedal bevestigt: “Op deze plek komen een aantal grote lijnen van de regionale ruimtelijke visie samen. Enerzijds heb je de ontwikkeling langs het blauw-groen netwerk, hier gevormd door de Leie en de Heulebeek, waarbij we ruim aandacht moeten hebben voor open ruimte. Anderzijds zetten we hier in op behoud door ontwikkeling. Dat wil zeggen dat we het unieke erfgoedkarakter van sites zoals deze maar kunnen bewaren als we ze doordacht gaan ontwikkelen en een bestemming geven. Dit is waar Leiedal en de gemeente Kuurne samen voor willen gaan.”

Opwaardering Leievallei

Het gemeentebestuur heeft al lange tijd de ambitie om het gebied van ruim 30 ha tussen de Lt. Gerardstraat en de R8 op te waarderen tot een aantrekkelijk en levendig park. In 2012 werd via een WinVormprocedure een wedstrijd uitgeschreven voor de opmaak van een masterplan. Ontwerpteam architectenbureau plus office architects en DELVA landscape Architects maakten een toekomstvisie op aan de hand van workshops en participatie van de betrokken eigenaars.

Via het Interreg-programma VALYS, Provincie West-Vlaanderen en Leiedal kunnen tot 65% Europese subsidies ontvangen worden voor de inrichting van het Vlaspark. In maart start de gemeente binnen dit subsidiekader met de aanleg van paden en speeltoestellen. De aankoop van de site Sabbe bouwt verder op deze visie.

Schepen Ann Messelier: “In deze sterk verstedelijkte omgeving zal het Vlaspark opnieuw zuurstof geven aan de gemeente. Een kwalitatieve herinvulling van de roterij kan zelfs op regionale schaal een meerwaarde betekenen. Doel is om op organische wijze, eventueel via pop-up activiteiten, creativiteit mogelijk te maken in de geest van het masterplan, met respect voor de omgeving en de naburige woonwijk.”

Opening 9 en 10 mei

Vorig jaar stelde Kuurne het groen tussen het recyclagepark, de pastorij en de Heulebeek open voor het ruime publiek. In maart start de gemeente met de aanleg van verharde wandelpaden en een speeltuin aan de achterzijde van de pastorij. Op woensdag 9 en donderdag 10 mei wordt het Vlaspark feestelijk geopend met overdag een waaier aan activiteiten voor jong en oud en s’avonds drijf-in cinema. Hou deze data alvast vrij in de agenda. Ook de vlasroterij Sabbe krijgt een prominente plaats bij de opening.