Johan Tahon kreeg titel ereburger van stad Menen
Foto: FVL

Zaterdagnamiddag kreeg beeldend kunstenaar Johan Tahon de titel van ereburger van de Stad Menen. Hij vervoegt daarmee het selecte gezelschap van de huidige Meense ereburgers Jozef Deleu, Willy Spillebeen, Willem Vermandere, Frederik Van Lierde en Hein Vanhaezebrouck.

Johan Tahon werd in Menen geboren in 1965. Hij studeerde beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. In 1996 werd hij opgemerkt door Jan Hoet (1936-2014), toen de meest invloedrijke curator en museumdirecteur van het land. Dit stelde hem in staat in vooraanstaande galeries en musea te exposeren met andere gerenommeerde kunstenaars. Inmiddels is Tahon een bekende naam in de wereld van de beeldhouwkunst en de keramiek. Ook in het buitenland is hij ondertussen een gevierd kunstenaar met vaak grote solotentoonstellingen in gerenommeerde musea. Daarnaast sieren zijn vaak monumentale sculpturen belangrijke openbare plaatsen in grote steden. Hij maakte in Nederland bijvoorbeeld al een beeld van 14 meter hoog voor het Ministerie van Financiën in Den Haag. Daarnaast is zijn werk opgenomen in belangrijke publieke en private collecties in binnen- en buitenland. Het stadsmuseum ‘t Schippershof in onze stad beheert een collectie met tekeningen, schilderijen en ook enkele beeldhouwwerken van Johan Tahon. Er tegenover, op de Waalvest, werd in 2004 het 5 meter hoge beeld ‘Natal’ onthuld. Johan Tahon werkte in het verleden ook al intensief samen met Cultuurcentrum De Steiger: zo was hij in 2016 curator van het beeldende kunstproject Menin Road/Ypernstrasse.