Afscheidsceremonie stenen leeuwen Menenpoort
Foto: FVL

Op dinsdag 28 november worden de originele leeuwen van de Menenpoort door een gespecialiseerde firma van de sokkels aan de Menenpoort gehaald. De monumenten gaan naar hun thuisland in Australië waar ze aan de ingang van het Australian War Memorial in Canberra worden teruggezet. Het gaat om 2 stenen leeuwen die sinds de 19de eeuw aan de Menenpoort stonden. Duizenden Australiërs en andere geallieerde troepen kwamen voorbij de leeuwen op weg naar de Belgische slagvelden van het Westelijk Front. De leeuwen werden later, gebroken en beschadigd, uit het puin gerecupereerd en in 1936 door de burgemeester van Ieper aan de Australische regering geschonken. Ze hebben nu een aantal maanden in Ieper gestaan maar vertrekken opnieuw naar huis.

De beloofde replica’s van de leeuwen, een gift van de Australische overheid, zijn intussen in de maak. Tegen de zomer van 2018 worden ze in Ieper verwacht.
We nemen graag afscheid van de stenen leeuwen op maandagavond 27 november. We doen dat aansluitend op de Last Post onder de Menenpoort om 20.00 u.