nieuwe sluisdeuren in Harelbeke
Foto: FVL

Vandaag werden de sluisdeuren van de nieuwe sluis in Harelbeke geplaatst. De deuren wegen elk 35 ton , hebben een hoogte van 8,5 meter, een breedte van 7,4 meter en een dikte van 0,8 meter. De deuren zijn voorzien van elk 3 schuiven, met aan de achterzijde breekbalken die de waterstraal breken en zo het water verder rustiger stroomafwaarts laten lopen. Ze zijn in dezelfde fabriek geproduceerd als de Hogebrug van Harelbeke, namelijk Aelterman bvba uit Gent. “Nu volgen nog wat betonwerken en het plaatsen van het mechanisme voor de sluisdeuren. Als alles goed gaat zouden eind dit jaar de eerste schepen door de nieuwe sluis kunnen varen. Als de nieuwe sluis naar behoren werkt worden de afwaartse deuren van de tijdelijke sluis verplaatst naar de nieuwe sluis waar ze zullen dienst doen als midden deuren. De nieuwe sluis zal dan uit 3 paar deuren bestaan.” Zegt Bert D’Hondt van Waterwegen en Zeekanaal. Eind 2018 zouden de Leiewerken in Harelbeke moeten afgerond zijn.

 

 

nieuwe sluisdeuren in Harelbeke
Foto: FVL