Ruimte voor multifunctionele Olympische 400m-schaatsbaan in West-Vlaanderen
Foto: FVL

Er is ruimte voor een 400 meter schaatsbaan in West-Vlaanderen, mits er verschillende schaatssporten gecombineerd worden in de infrastructuur. Dat is de conclusie van een onderzoek in opdracht van de deputatie van de Provincie West-Vlaanderen naar de haalbaarheid van en de nood aan een multifunctionele 400 meter schaatsbaan, aangepast aan Olympische normen voor nationale en internationale wedstrijden en stages en een indoorskeelerpiste. Dit onderzoek werd uitgevoerd door de Nederlandse firma Odin Wenting Bouwadvies bv.

​Conclusies uit de studie

De studie naar de behoefte en haalbaarheid van een multifunctionele 400 meter schaatsbaan gebeurde op basis van vier hoofdcriteria: de beschikbaarheid van een locatie, de bereikbaarheid van een locatie, de behoefte aan schaatsinfrastructuur en de financiële mogelijkheden van een locatie.

Daarnaast werd er ook rekening gehouden met onder andere het bevorderen van de deelname aan bewegingsactiviteiten, het inspelen op (potentiële) sportieve- en vrijetijdsbehoeften, de mogelijkheden voor topsport en competitieve sport enz.

Rekening houdend met deze criteria kan er als hoofdconclusie gesteld worden dat er een goede kans is om een haalbare sportaccommodatie te realiseren met een 400 meter schaatsbaan in West-Vlaanderen, mits er verschillende schaatssporten gecombineerd worden in de infrastructuur.

Het onderzoek vraagt aandacht voor de kwaliteit van de infrastructuur en de multifunctionaliteit. Volgens de studie zou het complex daarom het beste bestaan uit een 400 meter schaatsbaan met in het midden twee 30 x 60 meter ijsbanen met voorzieningen conform de internationale regels.

1,3 tot 1,5 miljoen bezoekers

Uit de studie blijkt dat er een sterke schaatstraditie bestaat in België, ondanks het gebrek aan volwaardige infrastructuur. De veronderstelling van iedereen was dat Vlaanderen geen schaatscultuur had. Uit de studie blijkt dat er relatief veel wordt gschaatst in Vlaanderen. de extrapolaties leiden tot het resultaat van 1,3 miljoen tot 1,5 miljoen bezoekers van de ijsbanen in Vlaanderen per jaar. Er word in Vlaanderen tevens 1,6 tot 1,7 keer meer geschaatst per m2 ijs dan in Nederland. Momenteel beschikt West-Vlaanderen over 2 schaatsbanen: ‘Finlandia’ in Gullegem en de schaatsbaan aan het Boudewijnpark in Brugge.

Mogelijke locaties

In de studie wordt een richting gegeven over mogelijke locaties, maar andere locaties worden niet uitgesloten. In West-Vlaanderen zijn de locaties met het meeste potentieel Kortrijk, Gullegem (Wevelgem) en Brugge. Er is op deze locaties ruimte beschikbaar voor bovenlokale sportaccommodaties, ze zijn gemakkelijk bereikbaar voor een ruim publiek, er is een behoefte aan andere sport- en recreatievoorzieningen en er is al een latente interesse bij zowel de overheden als bij de particuliere organisaties.

Nood aan multifunctionele schaatsbaan?

In tegenstelling tot Nederland bestaat er in ons land momenteel geen enkele volwaardige schaatsbaan van 400 meter die geschikt is voor Olympische schaatsdisciplines. In Nederland daarentegen zijn er 16 schaatsbanen van 400 meter. Om die reden liet het provinciebestuur West-Vlaanderen de haalbaarheidsstudie uitvoeren.

Vervolgverhaal van de haalbaarheidsstudie

Vanaf 2018 neemt de Vlaamse Overheid de bevoegdheid sport van de Provincie West-Vlaanderen over. De Provincie hoopt dat overheden (gemeenten, Vlaanderen) en private partners samen aan de slag kunnen met deze studie om een realistisch project op te starten voor de schaatssport in West-Vlaanderen.

Carl Vereecke (Open Vld), gedeputeerde: ” De Provincie West-Vlaanderen wou met deze studie niet in de ijskast zetten en niet over één nacht ijs te gaan besliste de deputatie op 9 maart 2017 om een onderzoek te laten uitvoeren naar de haalbaarheid van en de nood van een multifunctionele 400m-schaatsbaan, aangepast aan de Olymische normen voor nationale en internationale wedstrijden en stages en een indoorskeelerpiste. Ook van uit die groep is er interesse om te schaatsen, daar dit geen Olypische sport is. Daarnaast richt het onderzoek ook zijn pijlen op een 400m-schaatsbaan in een belevingscomplex. Het gebouw zou goed moeten zijn voor een volledige daguitstap met voor elk wat wils. Zowel recreatieve schaatsers als professionele zouden er welkom moeten zijn. Voor de recreatieven is het belangrijk dat er een cafetaria of dergelijke horecavoorziening aanwezig is, terwijl er voor de profs een fitnessruimte is. Er zou bv. eveneens een welness, bowling, karting, turnzaal, kinderopvang, snowpark, vergaderruimte, …”

We gaan van dromen naar durven en doen

“Het is een zaak om de juiste functies samen te brengen. Want een schaatsbaan is één, er een succes van maken gebeurt door mensen die durven te ondernemen, die de visie uitbouwen, die de uitdaging omzetten naar een verhaal waarbij iedereen de meerwaarde ervaart. Die durver en doener, die exploitant, wordt ongetwijfeld een schaatspionier in België.” Besluit Carl Vereecke.