Digitale week in KuurneDe Digitale Week is een jaarlijkse campagne om mensen digitale vaardigheden bij te brengen, ze mediawijs te maken en volop te laten genieten van de mogelijkheden van digitale cultuur. Van 20 oktober tot en met 5 november loopt de twaalfde editie van de Digitale Week. Tijdens deze extra lange editie organiseren honderden lokale organisaties in heel Vlaanderen 1000 activiteiten waarbij het gebruik van multimedia centraal staat. Kuurne doet dit jaar voor de 8ste keer mee met diverse workshops en sessies. LINC vzw is de stichter van de Digitale Week in Vlaanderen. Sinds 2016 coördineert Cultuurconnect de campagne. Over de taalgrens loopt gelijktijdig de zustercampagne ‘La Semaine Numerique’.
Om deel te nemen aan deze gratis activiteiten, moet je wel vooraf inschrijven via: https://www.kuurne.be/digitaleweek. Hou er rekening mee dat de plaatsen beperkt zijn.

Een overzicht van de verschillende workshops:

22/10 – Verzenden en delen van grote bestanden

Zondag 22 oktober – 10u tot 11u30 – café ‘t Molenhof (Sint-Michielsweg 1) – in samenwerking met Computerclub Return Als je bestanden wil rondsturen via e-mail, loop je al snel tegen beperkingen aan. Bij de meeste e-maildiensten passen in bijlage slechts enkele megabytes. Delen via het web, is dan vaak de oplossing. Na deze infosessie, heeft WeTransfer, Dropbox, etc. geen geheimen meer voor jou.

23/10 – Digitale verkenning van jouw pensioen

Maandag 23 oktober – 19u tot 21u – dienstencentrum Ter Groenen Boomgaard Mypensioen.be. Wil je te weten komen hoe je rustpensioen nu effectief berekend wordt? Of hoe je aan de slag kan met mypension.be om zelf je opgebouwde pensioenbedrag te berekenen, je mogelijke ingangsdatum te bekijken … en nog veel interessante toepassingen? Kom dan zeker langs naar deze infoavond.

24/10 – Bouwen en renoveren in het digitale tijdperk

Dinsdag 24 oktober – 19u30 tot 21u30 – raadzaal Gemeentehuis Hoe ga ik aan de slag met de digitale bouwaanvraag? Welk energielabel heeft mijn huis en hoe kan ik dit best opkrikken? Wie kan mij ontzorgen in het renovatieproces? Op welke premies heb ik recht en hoe kan ik ze digitaal aanvragen? Kuurne, Leiedal en Eandis slaan de handen in elkaar en helpen je weg op weg in jouw bouw- en renovatieproces met diverse digitale toepassingen.

24/10 – Interessante apps voor ouderen – VOLZET!

Deze sessie is helaas reeds volzet!
Dinsdag 24 oktober – 13u30 tot 16u30 – Dienstencentrum Ter Groenen Boomgaard – in samenwerking met CVO VIVO Er bestaan tal van interessante apps voor op je smartphone of tablet. Tijdens deze namiddag maken we je wegwijs in de wandel- en fietsroutes, hoe je een restaurant naar je smaak vindt, welke app je vertelt waar je gebruik kan maken van wifi … Een boeiende namiddag vol gekende en misschien minder gekende app’s.

25/10 – 3D-printing in de mobiele wetenschaps- en techniekklas

Woensdag 25 oktober – 14u tot 16u – Pui Gemeentehuis – KINDERPROOF – in samenwerking met Budalab De handen uit de mouwen steken en timmeren met hout, solderen met metaal, een robot programmeren, elektrische schakelingen maken … Het kan allemaal in de mobiele wetenschaps- en techniekklas. Speciaal voor de digitale week kan je er ook 3D-printen en lasercutten. Kom langs en ontdek diverse digitale maaktechnieken i.s.m. Budalab on Tour.

26/10 – Online bankieren, een fluitje van een cent?

Breng je tablet of smartphone mee, internet voorzien wij.
Donderdag 26 oktober – 14u00 tot 16u00 – buurthuis ‘tGebeurte – in samenwerking met Belfius – maximaal 15 personen Wil je graag online bankieren met je smartphone of tablet? Weet je niet hoe je hier moet aan beginnen? Wil je weten of dit veilig is? Heb je het al geïnstalleerd maar ondervind je problemen of ben je vergeten hoe het moet? Een Belfiusmedewerker legt je stap voor stap uit hoe je er mee aan de slag gaat.
27/10 – De wereld van Skype – VOLZET!
Deze activiteit is helaas volzet!

Vrijdag 27 oktober – 9u00 tot 11u00 – Werken met Skype

dienstencentrum Ter Groenen Boomgaard – beperkt aantal plaatsen Met Skype kan je via internet met je computer, tablet of smartphone gratis bellen en chatten. Kom langs en leer er op een laagdrempelige manier ‘Skypen’ aan de hand van uitvoerige demo.

29/10 – Aan de slag met Google Photo’s

Zondag 29 oktober – 10u tot 11u30 – café ‘t Molenhof (Sint-Michielsweg 1) – in samenwerking met Computerclub Return Via Google Photo’s kan je gratis, ongelimiteerd en op kwalitatieve wijze foto’s en video’s beheren, delen en opslaan. Een ideale digitale toepassing die de harten van menig (amateur)fotograaf sneller doet slaan. Kom langs en ontdek er alles over!

30/10 – Haal meer uit jouw zaak dankzij sociale media

Dit wordt gratis aangeboden dankzij het Braderiecomité.
Maandag 30 oktober – 19u30 tot 21u30 – raadzaal Gemeentehuis – gratis dankzij Braderiecomité Heel wat ondernemers laten de mogelijkheden van nieuwe media zoals Facebook en Twitter onbenut. Nochtans maken ze vandaag essentieel onderdeel uit van een succesvolle verkoop. Hoe kan sociale media ingezet worden om jouw rendement te verhogen? Aan de hand van tips en trics wijzen we je de weg, zowel voor b-to-b als b-to-c. Kristof D’Haenens van I Like Media maakt je wegwijs in de digitale marketingwereld.

30/10 – Online bankieren, een fluitje van een cent?

Breng je tablet of smartphone mee, internet voorzien wij.
Maandag 30 oktober – 14u00 tot 16u00 – dienstencentrum Ter Groenen Boomgaard – in samenwerking met Belfius – maximum 15 deelnemers Wil je graag online bankieren met je smartphone of tablet? Weet je niet hoe je hier moet aan beginnen? Wil je weten of dit veilig is? Heb je het al geïnstalleerd maar ondervind je problemen of ben je vergeten hoe het moet? Een Belfiusmedewerker legt je stap voor stap uit hoe je er mee aan de slag gaat.

Doorlopend – Digicorner in de bib
Doorlopend tijdens de openingsuren van de bib Kuurne Kom spelen op onze iPads en ontdek de leukste apps. Breng een tekening tot leven, speel een woordspelletje en kijk en luister naar levende boekjes … Tijdens de digitale week wordt ons speelhoekje een digihoekje! Jong geleerd is oud gedaan!

Doorlopend – Digidetective in de bib
Waag je op je eentje of met je vrienden of ouders aan de digitale speurtocht in en rond de bib? Qr-codes scannen, linken zoeken, foto’s herkennen … ook voor beginners! We staan met klaar met tips als nodig en er kan misschien wel een prijsje van af.

Doorlopend – Kom meer te weten over je uitpasvoordelen
Doorlopend, iedere voormiddag tussen 9u00 en 12u00 – dienstencentrum Ter Groenen Boomgaard Heb je een UITPAS maar nog geen toegang tot uitinzuidwest.be/uitpas, kom dan langs tijdens de digitale week naar het dienstencentrum Ter Groenen Boomgaard. wij helpen je graag verder. Via de website kan je je puntensaldo beheren, nagaan van welke voordelen je kan genieten, de UITPASactiviteiten bekijken in de regio en nog veel meer. Indien je nog geen UITPAS hebt, geen probleem, die kan je ook verkrijgen in het dienstencentrum én de toegang tot de website maken we direct in orde.