Milieuvervuiling op de Leie één van de ergste tot nu toe
Foto: FVL

Voorlopig is er nog geen spoor naar de oorzaak van de milieuverontreiniging op de Leie. Intussen heeft de vervuiling zich al tot in Bissegem verspreid. Woordvoerder Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij: “de milieuvervuiling op de Leie die woensdagmorgen werd vastgesteld is één van de ergste die we tot nu toe hebben gezien. Over welk soort vervuiling het gaat wordt momenteel nog onderzocht, er werden stalen genomen en ook de scheepvaartpolitie voert een onderzoek. Feit is dat het over een enorme hoeveelheid gaat die al dan niet moedwillig in de Leie is terecht gekomen. Moest het accidenteel zijn, dan zouden wij toch op de hoogte zijn gebracht. Om de oorzaak te kunnen achterhalen doet men ook een oproep naar de bevolking, misschien heeft iemand iets gezien in de nacht van dinsdag op woensdag in de omgeving van de Leie te Komen of op de grens van Frankrijk. Het was ook mistig, misschien speelt dat ook een rol in de vervuiling. Iemand die dit moedwillig zou hebben gedaan zou hierdoor van op afstand niet zichtbaar zijn geweest. De milieuverontreiniging zal zeker gevolgen hebben voor fauna en flora, zelfs tot in de Noordzee. Doordat de vervuiling zo dun is, is de enige oplossing om dit te bestrijden, met een biologisch product besproeien. Door de grote hoeveelheid dringt dit toch door tot de bodem en veroorzaakt toch wel schade aan fauna en flora.