Nazorg voor bewoners appartementsbrand De Sterre in Ieper
Foto: FVL

Het stadsbestuur van Ieper wenst alle brandweerlui en hulpverleners uitdrukkelijk te bedanken voor hun moed, opoffering en volharding na de brand in de Sterre gisteren. Stad Ieper, het OCMW, Sociale Woonmaatschappij Ons Onderdak, de politie en het zorgteam hebben alle bewoners van het appartementsgebouw opgevangen en waar mogelijk gehuisvest. Er is heel wat schade aan en in het gebouw. De hulpverleners zoeken nu uit wat de bewoners nodig hebben. Ze worden alvast goed omringd. Bewoners met vragen rond toegang tot het gebouw en recuperatie van materiaal en documenten kunnen terecht op het nummer 057/230 500

Voor noodhulp is er de werkgroep te Goare die al langer dingen inzamelt voor mensen in nood en waar de Stad Ieper mee samenwerkt. Die kan je bereiken via rosette.bouchaert@telenet.be. Er zijn waarschijnlijk ook al burgers die persoonlijke initiatieven hebben genomen om bewoners te helpen, wat Stad Ieper enorm waardeert.

Er is ook een Facebook groep opgericht: “appartementsgebouw De Sterre” met de bedoeling  de slachtoffers te helpen en te steunen waar ze kunnen. Kledij, gerief voor huisdieren ,… Via deze Facebook pagina roepen ze dan af wat de slachtoffers nodig hebben in de hoop dat er iemand het nodige materiaal kan bezorgen aan de persoon.

Volgens het parket van Ieper is totaal geen kwaad opzet gemoeid met de zware brand in appartementsgebouw De Sterre. Volgens het rapport van de branddeskundige ontstond de brand in een kamertje dat dienst doet als strijkatelier en washok van het appartement op de gelijkvloerse verdieping. Meer dan waarschijnlijk vatte een stuk textiel die te dicht of zelfs op een elektrisch vuurtje lag brand. In het appartement zijn ook geen gasflessen aangetroffen zoals werd gespeculeerd.

“De brand heeft zich zeer snel verspreid. Werkelijk een vuurzee die door heel het appartement raasde en alles tot as herleidde. De brand verspreidde zich ook via de gevel naar de vijf bovenliggende verdiepingen. In het appartement op het derde en het appartement op het vijfde sloeg de brand zelfs weer naar binnen”, zegt brandweercommandant Rik Vandekerckhove van de brandweer van Ieper. “Daar noteren we ook brandschade, al is dat in minder mate dan in het volledige verwoeste appartement beneden. Binnen verspreidde het vuur zich niet door de compartimentering met brandwerende deuren. Natuurlijk zien we op sommige plaatsten hier en daar waterschade.”

Nazorg voor bewoners appartementsbrand De Sterre in Ieper
Foto: FVL

Waarnemend burgemeester Jef Verschoore (CD&V): een 5-tal bewoners werden de afgelopen 2 nachten opgevangen in klooster Franciscushuyze. Ongeveer de helft van de 37 appartementen op papier snel opnieuw bewoond worden. “Het gaat om de linkervleugel, die het minst getroffen is. In de rechtervleugel is de schade enorm. Daar kunnen de 6 gezinnen in de eerste maanden niet intrekken. Voordat de opkuis en de renovatie begint, moeten verzekeringsmaatschappijen er wel eerst aan uit geraken wie zal instaan voor de kosten. De bevoegde diensten bekijken geval per geval voor de tijdelijke huisvesting. Voorlopig zien we wel dat heel wat mensen kunnen rekenen op de steun van hun netwerk.”