Foto FVL
Foto FVL

Als alles verder volgens plan verloopt zouden de eerste schepen eind dit jaar door het nieuwe Harelbeekse sluizencomplex op de Leie moeten gaan varen.   De bouw van de nieuwe sluis op de Leie in Harelbeke zit alvast op kruissnelheid. Vijf grote torenkranen transformeren de lege bouwkuip tot een nieuwe binnenvaartsluis van 230 meter lang en 12,5 meter breed.   Maar liefst 1.800 ton wapeningsstaal (dat is een equivalent van 300 volwassen olifanten!) en 14.000 m³ beton worden gebruikt om de sluis aan een verschroeiend tempo op te bouwen.   De Leiewerken in Harelbeke maken deel uit van het binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen, dat de steun geniet van de Europese Unie. Het project wil van de binnenvaart een sterker alternatief maken voor goederenvervoer op de weg . Meer binnenvaart betekent minder drukke wegen, meer veiligheid en een schoner milieu.