Openingsevenement ‘Het Kraterfront’ van GoneWest ter herdenking van de Mijnenslag
Foto: FVL

Gisteren vond het openingsevenement ‘Het Kraterfront’ van GoneWest ter herdenking van de Mijnenslag plaats.

Zo’n 4000 zitplaatsen in de tribune waren bezet, en nog eens evenveel mensen vonden een plaatsje op de weide voor het podium. Meer toeschouwers konden er niet bij tijdens de voorstelling van Het Kraterfront. In samenwerking met Gemeente Heuvelland en Gemeente Mesen creëerde de Provincie West-Vlaanderen met GoneWest een artistieke beeld- en geluidshappening langs elf kraters in het landschap waarbij kunstenares Shelbatra Jashari instond voor het beeldende luik en de Canadese formatie Godspeed You! Black Emperor voor de live soundtrack.

In het Kraterfront werden 2100 kaarsen geïntegreerd, gemaakt door de kinderen van de lagere scholen van West-Vlaanderen, deze vormden een weide voor het podium. Honderd mensen vormden een ‘human screen’ waarop de videocreatie van kunstenares Shelbatra Jashari werd geprojecteerd. Tegen haar eigen Kosovaarse achtergrond, bracht de kunstenares een serene en intense ode aan het slagveld en de slachtoffers van toen