REO veiling
foto: FVL

De REO Veiling verruimt haar aanbod van zachtfruit zowel in volumes als assortiment. Nadat ze eind vorige maand voor de allereerste keer gele frambozen verkocht, bood de REO Veiling vandaag (woensdag 17 mei) in primeur Fine Fleur frambozen op de veilingklok aan. De dagverse frambozen vallen op door hun kwaliteit, gelijkmatige sortering en aantrekkelijke presentatie. Drie plaatselijke telers zorgden vandaag voor de nationale primeurverkoop op de REO Veiling.

Fine Fleur

De REO Veiling verkoopt haar groenten en fruit onder drie kwaliteitslabels: Flandria, Tomabel en Fine fleur. De jongste van de drie is Fine fleur. Haar marktintroductie dateert van drie jaar geleden en tot vandaag, woensdag 17 mei, verhandelde de REO Veiling acht kwaliteitsproducten onder Fine Fleur: krulandijvie, kropsla, prei, grondtomaat, grondwitloof, hopscheuten, grondaardbeien en jonge courgette. De Fine Fleur familie breidde vandaag uit met Fine Fleur zachtfruit.
Deze nieuwe uitbreiding van het Fine fleur assortiment toont aan dat de REO Veiling het boeiende Fine fleur verhaal verder blijft uitschrijven. De REO Veiling doet dit bewust in nauw overleg met haar producenten. Immers, Fine Fleur staat voor een authentiek en seizoensgebonden streekproduct dat op familiale bedrijven ter plaatse wordt geteeld met kwalitatieve teelttechnieken en een duurzaam productieproces. Het is deze sterke verbondenheid tussen product en producent die Fine Fleur misschien nog het meest typeert.

Portie gezondheid

“Fine Fleur zachtfruit wordt op een artisanale manier onder de zon geteeld. Dit zorgt voor een heerlijke zoete smaak en een gezonde portie vitamines”, stelt Jurgen De Braekeleer, product manager zachtfruit van de REO Veiling. “Fine Fleur frambozen worden ook alleen onder glas of plastiek geteeld. Dit zorgt voor een goede bescherming tegen eventuele productbeschadiging door regen of wind. Alleen de toprassen Tulameen en Kwanza zijn toegelaten en na het plukken dienen de frambozen zo vlug mogelijk te worden gekoeld op het tuinbouwbedrijf. Naast een specifieke rassenkeuze en extra koeling zorgt ook een strakke sortering voor een optimale productkwaliteit. Fine Fleur frambozen zijn zeer gelijkmatig gesorteerd en hebben goed gevormde vruchten die bovendien éénvormig rijp zijn en een homogene vruchtkleur hebben. De frêle maar charmante Fine Fleur frambozen worden ten slotte op een originele manier gepresenteerd in een attractieve verpakking.”

Primeurverkoop

Twaalf West-Vlaamse telers van zachtfruit bieden Fine Fleur frambozen op de REO Veiling aan, waarvan drie producenten vandaag zorgden voor de nationale primeurverkoop: Nancy Ostyn uit Passendale, Marleen Trybou uit Staden en Stefaan Pype uit Westrozebeke. Ze voerden samen 206 dozen met telkens 12 punnets van 125gr aan. Bij de primeurverkoop werd de eerste druk geplaatst door Tinos Fruit in Westkapelle tegen 1,98 euro per 125gr. “De allereerste Fine Fleur frambozen komen op tafel in AIRrepublic, de restaurant-brasserie van topchef Sergio Herman in de jachthaven van Cadzand. De klassieke keuken volgt er de seizoenen en Sergio werkt daarbij op een artisanale manier met jonge, frisse kwaliteitsproducten van bij ons. Het Fine Fleur zachtfruit past perfect in dit verhaal”, zegt zaakvoerder Geert Baecke van Tinos Fruit.

Fine Fleur frambozen zijn nog te verkrijgen tot eind oktober. De eerste Fine Fleur braambessen kunnen vanaf juni geproefd worden tot eind oktober. Het seizoen van de rode bes heeft een iets kortere duur. De rode bes wordt vanaf juni t.e.m. eind augustus geplukt door de plaatselijke Fine Fleur teler.