Mobiele techniek- en wetenschapsklas primeur voor Kuurne
Foto: RMK

Kuurne lanceert haar reizende techniek- en wetenschapsklas. Het is een woonwagen die omgebouwd werd tot een aantrekkelijke klas voor kinderen uit het lager onderwijs en zelfs kleuters. “Het initiatief is uniek”, vertelt Johan Bossuyt, schepen van onderwijs. De bedoeling van dit initiatief is om de leerlingen deze vaardigheden te laten ontdekken. Technische opleidingen bieden heel wat mogelijkheden naar de arbeidsmarkt toe.

De klas is ingericht om in kleine groepjes aan de slag te gaan. De opdrachten zijn specifieke techniekopdrachten. De mobiel bevat al het nodige gereedschap om met hout, metaal en elektriciteit aan de slag te gaan. De leerkracht uit de lagere school wordt ook bijgestaan door een leerkracht uit een technische school. Dankzij de steun van de Provincie West-Vlaanderen kan de gemeente een lesgever aanstellen die de activiteiten uitbouwt en andere leerkrachten begeleidt.

Naast de reizende klas pakt de gemeente Kuurne ook uit met 3 koffers: een ontdek-, techniek- en wetenschapskoffer. Dit zijn koffers die leerkrachten en leerlingen in de Kuurnse klassen kunnen gebruiken om kinderen te laten proeven van techniek.

Kuurne investeerde 45 000 Euro in het project. De Provincie subsidieerde 19 000 Euro. Ongeveer 1000 Kuurnse kinderen uit de kleuter en lagere school worden daar mee bereikt.