Leeuwen voor even terug aan de Menenpoort in Ieper
Foto: FVL

In 1936 schonk de stad Ieper twee monumentale maar zwaar beschadigde heraldische leeuwen aan Australië om hun soldaten te herdenken die sneuvelden in Vlaamse velden. De beelden dateren uit 1822 en sierden oorspronkelijk de ere trap van de Lakenhallen. Vanaf 1862 bewaakten ze de de Menenpoort, die in die dagen enkel een doorgang in de vestingen was.

In het Australian War Memorial te Canberra hebben de flink gerestaureerde leeuwen een ereplaats: ze flankeren de ingang naar de Commemorative Courtyard die naar het Graf van de Onbekende Soldaat leidt. Voor de eeuwherdenking van de Derde Slag bij Ieper keren de leeuwen eenmalig terug naar hun oude thuisstad om de 100ste verjaardag van de Slag van Passendale te herdenken. Daarna keren ze terug Canberra.

Naar aanleiding hiervan wijdt het In Flanders Fields Museum een dossiertentoonstelling en een bijhorende publicatie aan de Leeuwen van de Menenpoort en hun geschiedenis, maar ook aan de bijzondere betekenis van Ieper voor de Australische herdenkingscultuur.

Leeuwen voor even terug aan de Menenpoort in Ieper
Foto: FVL