Zwevegem start met regionale energiegolf
Foto: FVL

In Zwevegem gaf Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) het startschot van een regionale energiegolf. Tegen 2050 willen we een klimaatneutrale regio zijn. Daarom moeten we jaarlijks 1000 verouderde woningen energiezuinig renoveren. Intercommunale Leiedal wil de regionale renovatiedynamiek boosten. Leiedal ontwikkelde MijnEnergiekompas, nam de RenovatieCoach onder de arm en die wijst verbouwers de weg naar energiebewuste aannemers. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein gaf mee het startschot van een regionale renovatiegolf.
Digitale tool Energiekompas.

Duurzame energie is een zeer belangrijke topic geworden. Ook de vereniging Leiedal, die Zuid-West-Vlaanderen dynamisch en duurzaam wil helpen uitbouwen tot een aantrekkelijke streek om te ondernemen, te werken, te wonen en te beleven, denkt hier zo over. Daarom liet Leiedal een webapplicatie bouwen die de energielabels van de huizen in de streek kan (her)berekenen en afbeelden. “De beste en goedkoopste energie is die, die we niet moeten gebruiken. Leiedal zou hier 300.000 mensen willen mee bereiken, het BTW-tarief bij renovatie van woningen ouder dan 10 jaar speelt hierin ook een belangrijke rol. Het is eveneens belangrijk dat we nu investeren in duurzame energie voor onze kinderen en kleinkinderen” Aldus Bart Tommelein.

Renovatiecoach

Leiedal heeft met Bart Deneckere een ervaren bouwvakker als renovatiecoach, hij helpt de inwoners van Zuid-West-Vlaanderen bij het maken van duurzame keuzes in het hele renovatietraject. Hij staat je bij van A tot Z, van aanpak tot zorgeloze zekerheid. Met de RenovatieCoach loopt je renovatie op rolletjes, ben je zeker van een goede investering en is de waarde van je woning in de toekomst warmpjes verzekerd. Iedere burger in de regio kan een beroep doen op de renovatiecoach tegen een uurtarief van €50 all-in. Voor kansengroepen wordt een aangepast uurtarief uitgewerkt.